Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Учители преподават по няколко предмета в училище

Масово учители преподават едновременно по няколко различни предмета в училище. Причините са липсата на кадри и желаещи да упражняват учителската професия, информира БТВ.

По данни на Министерството на образованието в страната има остра нужда от преподаватели по физкултура, английски език, математика и природни науки.

Таня Нончева е сред най-младите учители във Финансово-стопанската гимназия в Монтана. Има две висши образования и стаж в банка. Преподава по пет различни предмета в различни класове – банково дело, предприемачество, икономика на предприятието и финанси. Заплатата на младата учителка е 470 лв. Затова е твърдо решена да напусне професията. “Kогато се подготвяме по 7-8 предмета се оказва, че трябва да стана в 5 ч. сутринта”, посочва Нончева.

Прогнозите на министерството на образованието са до 2020 г. да има сериозен дефицит на учители. Очаква се тогава системата да остане без 35 хил. учители.

„Предстои пенсиониране на част от екипа ми и в този случай при обявяване на места много трудно се намират млади учители, които да са мотивирани да работят по професията”, коментира Теменужка Кисьова, директор на Финансово-стопанската гимназия в Монтана.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, обяснява тенденцията в сектора. „През последните години, хора, които са неправоспособни, не отговарят на изискванията в настоящия момент са около 4 хил., но те са хора, които преподават, те се нуждаят от допълнителна квалификация”.

20 млн. лв. са предвидени за подобряване на квалификацията на работещите в сектора. Парите идват от оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”, която се изпълнява за срок от 2 години.

Причината тази професия да е все по-малко желана е ниското заплащане. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са доста по-привлекателни.