Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Учители преподават по няколко предмета в училище

Масово учители преподават едновременно по няколко различни предмета в училище. Причините са липсата на кадри и желаещи да упражняват учителската професия, информира БТВ.

По данни на Министерството на образованието в страната има остра нужда от преподаватели по физкултура, английски език, математика и природни науки.

Таня Нончева е сред най-младите учители във Финансово-стопанската гимназия в Монтана. Има две висши образования и стаж в банка. Преподава по пет различни предмета в различни класове – банково дело, предприемачество, икономика на предприятието и финанси. Заплатата на младата учителка е 470 лв. Затова е твърдо решена да напусне професията. „Kогато се подготвяме по 7-8 предмета се оказва, че трябва да стана в 5 ч. сутринта“, посочва Нончева.

Прогнозите на министерството на образованието са до 2020 г. да има сериозен дефицит на учители. Очаква се тогава системата да остане без 35 хил. учители.

„Предстои пенсиониране на част от екипа ми и в този случай при обявяване на места много трудно се намират млади учители, които да са мотивирани да работят по професията”, коментира Теменужка Кисьова, директор на Финансово-стопанската гимназия в Монтана.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, обяснява тенденцията в сектора. „През последните години, хора, които са неправоспособни, не отговарят на изискванията в настоящия момент са около 4 хил., но те са хора, които преподават, те се нуждаят от допълнителна квалификация”.

20 млн. лв. са предвидени за подобряване на квалификацията на работещите в сектора. Парите идват от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която се изпълнява за срок от 2 години.

Причината тази професия да е все по-малко желана е ниското заплащане. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са доста по-привлекателни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.