На 24 октомври 2018 да почерпят

Автобус на столичния градски транспорт и кола са се ударили в района на булевардите „Цар Борис III“ и „Никола Петков“ в София

Майк Пенс: САЩ ще изискват отговори от Саудитска Арабия за смъртта на Джамал Кашоги

Мълчанието и сега ли е знак на съгласие?

Наказват мъжете във „Фермата“

Американският съветник по националната сигурност определи като „продуктивни“ разговорите с Владимир Путин

Си Цзинпин откри най-дългия мост (ИНФОГРАФИКА) 55-километровото съоръжение свързва Китай с Хонконг и Макао

Оранжев код за опасен вятър в 17 области утре

БМВ изтегля 1,6 млн. коли заради опасен дефект

Полиция спира шофьор с 2,43 промила, не го арестува След два часа установява, че пак е зад волана с 1,96 промила

Премиер търси министри с обява в интернет

Бомба за Сорос аха да гръмне в имението му Оставена била в пощенската му кутия, намерил я служител

Следователи са намерили вещи на Хашоги в обискиран дипломатически автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 октомври 2018

Интерпол залови 500 тона незаконни лекарства при координирани полицейски операции в 116 държави

Учители преподават по няколко предмета в училище

Масово учители преподават едновременно по няколко различни предмета в училище. Причините са липсата на кадри и желаещи да упражняват учителската професия, информира БТВ.

По данни на Министерството на образованието в страната има остра нужда от преподаватели по физкултура, английски език, математика и природни науки.

Таня Нончева е сред най-младите учители във Финансово-стопанската гимназия в Монтана. Има две висши образования и стаж в банка. Преподава по пет различни предмета в различни класове – банково дело, предприемачество, икономика на предприятието и финанси. Заплатата на младата учителка е 470 лв. Затова е твърдо решена да напусне професията. „Kогато се подготвяме по 7-8 предмета се оказва, че трябва да стана в 5 ч. сутринта“, посочва Нончева.

Прогнозите на министерството на образованието са до 2020 г. да има сериозен дефицит на учители. Очаква се тогава системата да остане без 35 хил. учители.

„Предстои пенсиониране на част от екипа ми и в този случай при обявяване на места много трудно се намират млади учители, които да са мотивирани да работят по професията”, коментира Теменужка Кисьова, директор на Финансово-стопанската гимназия в Монтана.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, обяснява тенденцията в сектора. „През последните години, хора, които са неправоспособни, не отговарят на изискванията в настоящия момент са около 4 хил., но те са хора, които преподават, те се нуждаят от допълнителна квалификация”.

20 млн. лв. са предвидени за подобряване на квалификацията на работещите в сектора. Парите идват от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, която се изпълнява за срок от 2 години.

Причината тази професия да е все по-малко желана е ниското заплащане. От години младите учители търсят реализация в частния сектор, където заплатите са доста по-привлекателни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.