На 15 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 15.12.2019

Да откъснем водните лилии на паметта

Приказна Коледа в Германия

Подплашен кон преобърна каруца в Благоевград, мъж е ранен

Красавица от Ямайка спечели титлата „Мис Свят“ 2019 (СНИМКИ и ВИДЕО)

МВР прави кризисни центрове по границата с Турция

Автомобил блъсна жена, пресичала неправилно в Асеновград

Чавушоглу: Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Борис Джонсън планира промени в конституцията и в избирателното право

Убиецът на Самоковеца – свободен окончателно Ервин Веркер твърди, че българин е стрелял по контрабандния бос

Вицепрезидентът: Трябва да сме непримирими към ксенофобията и езика на омразата

И личният живот на актьорите в „Завинаги” е като в сапунка Докато се снима поредицата, Йозджан Дениз се ожени и разведе, а Аслъ Енвер изживя бурна любов с Мурат Боз

Жена се самоуби при скок от скала, а мъж загина от взрив на газова бутилка в Благоевградско

Ако няма усложнения при лечението на блъснатото в София момиче, то ще е на крака до месец

Община и родители ще хранят заедно децата в градините в Търговище

Такси за детските градини, в размер от 1 до 2 лв. за присъствен ден, връща Община Търговище, за да подобри храненето на малчуганите и сподели този разход с родителите.

Платената услуга влиза в сила от 1 август, след като беше премахната през пролетта на миналата година. От тогава Общината пое изцяло храненето на децата и даваше по 2 лв. на ден за всяко от тях. И след връщането на таксите от кметството ще продължат да отпускат тази сума, но планират с допълнителните средства от родителите да вдигнат оклада до 3 лв. и да подобрят менюто и качеството на храната.

Другият лев от таксите ще бъде използван за обновяване на материалната база в градините и цели спирането на нерегламентирани събирания на средства, които градините взимат от родителите по всякакви причини.

От Общината мотивираха искането за връщането на таксите и с факта, че има сериозно намаляване на децата, което пък смъква средствата от държавната делегирана дейност, която в някои градини не може да покрие разходите дори за заплати на персонала.

Държавата дава около 3,4 млн. лв., а Община Търговище още близо 1 млн. лв., за да осигури нормално функциониране на градините и по селата, където недостигът на деца вече е сериозен. Половината от парите са за издръжка и плащане на ток, газ, вода и други разходи. Останалата сума отива за хранене на децата. Очаква се малчуганите в тази заведения в общината, включително и за предучилищна възраст, да бъдат едва около 1700.

Общинският съвет прие и предложеното за диференциране на таксите. За малките те са по 2 лв. на присъствен ден, а за предучилищните групи в градините са по 1,55 лв. За селата пък таксата е 1 лв. Има редица облекчения за деца на студенти, инвалиди, многодетни и други категории.

Граждански сдружения възроптаха срещу връщането на таксите, които ще костват на родителите максимум 40-42 лв. месечно при пълна посещаемост. Инициираха и подписки против това.

От кметството възразиха, че не могат да подобряват условията, съхранявайки всички градини, като непрекъснато вдигат сумите, които отиват от бюджета по това направление, още повече че се дофинансират още ред дейности, за които издръжката не стига. Само за градините се дават над 1 млн. лв.

Не спестиха, че въпреки премахването на таксите в края на 2015г., по списък децата са били с 22 повече, а реално са били с 98 по-малко. В същото време родителите решили, че могат да водят децата на забавачка, когато поискат без да информират учителите и така имало голямо изразходване на храна, която се разсипвала неоползотворена, но струвала пари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.