Община и родители ще хранят заедно децата в градините в Търговище

Такси за детските градини, в размер от 1 до 2 лв. за присъствен ден, връща Община Търговище, за да подобри храненето на малчуганите и сподели този разход с родителите.

Платената услуга влиза в сила от 1 август, след като беше премахната през пролетта на миналата година. От тогава Общината пое изцяло храненето на децата и даваше по 2 лв. на ден за всяко от тях. И след връщането на таксите от кметството ще продължат да отпускат тази сума, но планират с допълнителните средства от родителите да вдигнат оклада до 3 лв. и да подобрят менюто и качеството на храната.

Другият лев от таксите ще бъде използван за обновяване на материалната база в градините и цели спирането на нерегламентирани събирания на средства, които градините взимат от родителите по всякакви причини.

От Общината мотивираха искането за връщането на таксите и с факта, че има сериозно намаляване на децата, което пък смъква средствата от държавната делегирана дейност, която в някои градини не може да покрие разходите дори за заплати на персонала.

Държавата дава около 3,4 млн. лв., а Община Търговище още близо 1 млн. лв., за да осигури нормално функциониране на градините и по селата, където недостигът на деца вече е сериозен. Половината от парите са за издръжка и плащане на ток, газ, вода и други разходи. Останалата сума отива за хранене на децата. Очаква се малчуганите в тази заведения в общината, включително и за предучилищна възраст, да бъдат едва около 1700.

Общинският съвет прие и предложеното за диференциране на таксите. За малките те са по 2 лв. на присъствен ден, а за предучилищните групи в градините са по 1,55 лв. За селата пък таксата е 1 лв. Има редица облекчения за деца на студенти, инвалиди, многодетни и други категории.

Граждански сдружения възроптаха срещу връщането на таксите, които ще костват на родителите максимум 40-42 лв. месечно при пълна посещаемост. Инициираха и подписки против това.

От кметството възразиха, че не могат да подобряват условията, съхранявайки всички градини, като непрекъснато вдигат сумите, които отиват от бюджета по това направление, още повече че се дофинансират още ред дейности, за които издръжката не стига. Само за градините се дават над 1 млн. лв.

Не спестиха, че въпреки премахването на таксите в края на 2015г., по списък децата са били с 22 повече, а реално са били с 98 по-малко. В същото време родителите решили, че могат да водят децата на забавачка, когато поискат без да информират учителите и така имало голямо изразходване на храна, която се разсипвала неоползотворена, но струвала пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини