ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Над 20 % от варненските ученици отиват в западни ВУЗ-ове Англия, Холандия и Дания са най-предпочитани дестинации

Оперираха Делио Роси

Варненци пак искат паметен знак на Пламен Горанов

Ръководителят на Районната прокуратура в Пазарджик Георги Кацаров е подал оставка

Елена Йончева ще съди Цветан Цветанов за клевета

Радев се срещна с представители на Съюза на офицерите от резерва

Родителите на убития в Борисовата градина Георги поискаха 400 хил. лв. обезщетение

Общинари ще улесняват пенсионери по селата за данъците

Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Марина Абрамович с автопортрет в балканска изложба край морето

Най-известната експериментаторка в съвременното изкуство Марина Абрамович участва със своя творба-автопортрет с дигитален печат във варненската галерия “Графит”.

В петък вечер се открива изложбата “Балкански пътища” на най-изявените общо 15 художници, чиито начало и корени тръгват от Балканите. Творбата на “Бабата на пърформанса”, както нарича себе си Марина Абрамович, е от цикъла й, който се казва “Кухнята” и е посветен на Майка Тереза.

Идеята на авторката е да покаже позицията на жената в обществото, която независимо колко е важна и значима, винаги по някакъв начин е свързана с кухненски плочи, които в случая са изобразени зад гърба й. Марина Абрамович е носител на Гран При на биеналето на рисунката за 2014 г., организирано от арт фондация “Остен” в и в партньорство на

Музея на рисунката в Скопие, благодарение на които изложбата гостува във Варна.

Идеята е след морската столица на България тя да се представи в поне още 10 страни, които са родина на участващите творци. Самата Марина Абрамович, която е родена в Черна гора, но живее в САЩ, при получаване на наградата си тази година в Атина, е потвърдила участие в “Балкански пътища” през 2018 или 2019 г. поради натоварената си програма.

Още 14 изявени художници показват свои творби от 29 юли до 31 август. Това са нашите Стоимен Стоилов и Венцеслав Антонов, Владимир Величкович и Тияна Коич (Сърбия), Йоже Циуха (Словения), Златко Гламочак (Черна гора), Глигор Чемерски, Мице Янкуловски и Игор Йосифов (Македония), Едо Муртич (Хърватия), Даниел Споери (Румъния), Янис Кунелис (Гърция), Сафет Зец (Босна и Херцеговина), Мустафа Арапи (Албания).

Общото между всички е стремежът към иновация. Всички големи платна са в еднакви размери 195 X 285 . Творбите са живопис, графика, дигитатален печат -от фигуралното начало до пълната абстракция, оригинални пространствено -пластични метафори , фантастични сънища и видения.

Младата сръбска художничка Тияна Коич е изобразила женски силуети върху метален лист, а Игор Йосифов – чрез техниката изгаряне е сътворил”Огнена рапсодия”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.