КС забрани три от въпросите на референдума на "Шоуто на Слави". Съдиите: Народът да не бъде подвеждан

"Конституционният съд в заседание на 28 юли 2016 г. реши конституционно дело № 8 от 2016 г., образувано по искане на президента на Република България.

С Решение № 9 от 28.07.2016 г., прието с 12 гласа, съдът установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май 2016 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2016 г.), в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6.", съобщиха от КС. Решението е взето единодушно с 12 гласа.

Въпросите, които зачерква съда, са: 

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Така на референдума заедно с президентските избори есента ще може да се гласува само по въпросите: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"; "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

"За Конституционния съд е недопустимо механичното пренасяне на изборите, разглеждани като демократичен способ за конституиране на представителни органи, върху елементи от организационната структура на държавната администрация, и то по отношение на политически неутрални служители в нея. Ето защо, решаването на въпроса, предложен като предмет на национален референдум, изисква предприемането на промени в Конституцията, тъй като е несъвместим със съществуващия конституционен модел на изпълнителната власт. Такова изменение на основния закон обаче е от компетентността не на обикновено, а на Велико Народно събрание, защото отново опира до промяна във формата на държавно управление. Това е така, защото съществено се променят структурата и формирането, а следователно и статусът на държавни органи в системата на изпълнителната власт", гласят заключителните мотиви на решението.

"Конституционният съд намира за необходимо още веднъж да акцентира, че националният референдум по своята същност и действие е мощно средство за пряко упражняване на държавната власт от гражданите. Той съществено се отличава от други форми на участие и в никакъв случай не е разновидност на социологическо проучване. Това налага Народното събрание стриктно да упражнява възложените му по силата на Конституцията и закона правомощия, за да не допусне народът да бъде подвеждан да участва в гласуване, за което изначално е ясно, че резултатът от националния референдум няма да произведе целените правни последици", обръщат се от КС към НС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика