"Ал Кайда" заяви пред клона си в Сирия, че може да прекъснат връзките си, в интерес на продължаване на войната

Терористичната организация „Ал Кайда“ заяви пред своя клон в Сирия, групировката „Джабхат ан-Нусра“, че може да преустанови връзките си с глобалната джихадистка организация, в интерес на продължаването на войната в Сирия, гласи аудиосъобщение пуснато в четвъртък, предава Ройтерс.

Скъсване с „Ал Кайда“ ще отвори пътя на „Джабхат ан-Нусра“ за по-широка подкрепа от държавите от Персийския залив. Това може да доведе до по-близки отношения между групировката и други опозиционни на режима в Дамаск фракции в Сирия.

„Можете да жертвате без колебание тези организационни и партийни връзки, ако те противоречат на вашето единство и координирани действия“, заяви лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал Зауахири в аудио обръщението си към „Джабхат ан-Нусра“.

„Ислямското братство между нас е по-силно от всякаква организационна принадлежност… Вашето единство и обединяване е по-важно за нас от всяка организационна връзка“, заявява още джихадисткият лидер.

Определена като терористична организация, „Джабхат ан-Нусра“ беше изключена от февруарското примирие, за което посредничиха Русия и САЩ, които също обсъждат съвместна координация за удари върху групировката.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предложи на Русия сътрудничество срещу джихадисткото формирование, включително споделяне на разузнавателни данни за координация на въздушните удари на двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят