Художници рисуват пейзажи в Еленския Балкан

Живописното село Долни Марян в Еленския балкан за трета поредна година се превърна във вдъхновение за художници от цялата страна. В продължение на една седмица авторите творят на открито сред уникалната природа и старинните къщи в околностите.

Най-доброто бягство за твореца от забързаното градско ежедневие е спокойната и уютна селска обстановка. Според художниците, в третото издание на Пленера по живопис в село Долни Марян, това уникално и безценно богатство, може да днес бъде открито само в малките кътчета на България .

„Мястото е вълшебно, атмосферата е чудесна. Тук забравяш къде си, като приказка е”, не крие възторга си художничката Галина Янева.

За художниците в пленера стари и дори полуразрушени къщи в китното селце се превръщат в творчески заряд.

„Не може тая среда да не те принуди да направиш нещо различно”, разсъждава и художника Сашо Казанджиев.

„Просто тя влиза в тебе, обсебва те. Намерил съм мотиви, които ме вълнуват лично и според възможностите съм опитал да пресъздам атмосферата. Рисуването, перспективните задачи, живописните решения, просто ги бях позабравил с времето! “ , казва още творецът.

Организаторката на пленера Марияна Минишка – Марчева, споделя, че целта му е да се създаде творческа атмосфера, тъй като мястото е много подходящо и в същото време да се популяризира красотата на Еленския балкан.
„Искаме да запалим повече хора. В началото откриваме пленера с постоянна експозиция, всеки автор се представя с по 3-4 работи в залата, която някога е била училище. И след като завърши пленера вече с творбите, които са нарисувани тук, се прави експозиция на двора”, споделя Марчева.

По думите на Христо Тотев – Тото пък доста по -отчетливо и различно стоят творбите на авторите, когато са в общата експозиция.

„Въпреки че са запазени стилистичните различия във всяка една работа, се получава една много цялостна общност, която ни потапя!“, смята Христо Тотев.

Художниците не спират да претворяват в красиви пейзажи прекрасната планинска природа и къщите с възрожденски дух. А за следващото издание организаторите си поставят амбициозната задача в пленера да има

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини