Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Fibank награди Сани Жекова

Вижте какво реши Министерският съвет на 21 февруари 2018

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Художници рисуват пейзажи в Еленския Балкан

Живописното село Долни Марян в Еленския балкан за трета поредна година се превърна във вдъхновение за художници от цялата страна. В продължение на една седмица авторите творят на открито сред уникалната природа и старинните къщи в околностите.

Най-доброто бягство за твореца от забързаното градско ежедневие е спокойната и уютна селска обстановка. Според художниците, в третото издание на Пленера по живопис в село Долни Марян, това уникално и безценно богатство, може да днес бъде открито само в малките кътчета на България .

„Мястото е вълшебно, атмосферата е чудесна. Тук забравяш къде си, като приказка е”, не крие възторга си художничката Галина Янева.

За художниците в пленера стари и дори полуразрушени къщи в китното селце се превръщат в творчески заряд.

„Не може тая среда да не те принуди да направиш нещо различно”, разсъждава и художника Сашо Казанджиев.

„Просто тя влиза в тебе, обсебва те. Намерил съм мотиви, които ме вълнуват лично и според възможностите съм опитал да пресъздам атмосферата. Рисуването, перспективните задачи, живописните решения, просто ги бях позабравил с времето! “ , казва още творецът.

Организаторката на пленера Марияна Минишка – Марчева, споделя, че целта му е да се създаде творческа атмосфера, тъй като мястото е много подходящо и в същото време да се популяризира красотата на Еленския балкан.
„Искаме да запалим повече хора. В началото откриваме пленера с постоянна експозиция, всеки автор се представя с по 3-4 работи в залата, която някога е била училище. И след като завърши пленера вече с творбите, които са нарисувани тук, се прави експозиция на двора”, споделя Марчева.

По думите на Христо Тотев – Тото пък доста по -отчетливо и различно стоят творбите на авторите, когато са в общата експозиция.

„Въпреки че са запазени стилистичните различия във всяка една работа, се получава една много цялостна общност, която ни потапя!“, смята Христо Тотев.

Художниците не спират да претворяват в красиви пейзажи прекрасната планинска природа и къщите с възрожденски дух. А за следващото издание организаторите си поставят амбициозната задача в пленера да има