Три ракии пил шефът на Пътното в Перник, преди да седне зад волана

Тодор Кантарджиев: Все още не е късно за противогрипна ваксина

Г-жа Батик доведе Индонезия у нас Рисуването с восък върху коприна е древно азиатско изкуство

Пентагонът: Използваме авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Турция

Затягат водния режим в Перник от днес

Дронове ще охраняват турските сондажни кораби край Кипър

Сблъсъци между демонстранти и полицията в Ливан

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Инцидент с лифта на Сопот, сблъскаха се две седалки с хора (ВИДЕО)

Ердоган заплаши да закрие авиобазата „Инджирлик“, ако САЩ продължат със санкциите

Художници рисуват пейзажи в Еленския Балкан

Живописното село Долни Марян в Еленския балкан за трета поредна година се превърна във вдъхновение за художници от цялата страна. В продължение на една седмица авторите творят на открито сред уникалната природа и старинните къщи в околностите.

Най-доброто бягство за твореца от забързаното градско ежедневие е спокойната и уютна селска обстановка. Според художниците, в третото издание на Пленера по живопис в село Долни Марян, това уникално и безценно богатство, може да днес бъде открито само в малките кътчета на България .

„Мястото е вълшебно, атмосферата е чудесна. Тук забравяш къде си, като приказка е”, не крие възторга си художничката Галина Янева.

За художниците в пленера стари и дори полуразрушени къщи в китното селце се превръщат в творчески заряд.

„Не може тая среда да не те принуди да направиш нещо различно”, разсъждава и художника Сашо Казанджиев.

„Просто тя влиза в тебе, обсебва те. Намерил съм мотиви, които ме вълнуват лично и според възможностите съм опитал да пресъздам атмосферата. Рисуването, перспективните задачи, живописните решения, просто ги бях позабравил с времето! “ , казва още творецът.

Организаторката на пленера Марияна Минишка – Марчева, споделя, че целта му е да се създаде творческа атмосфера, тъй като мястото е много подходящо и в същото време да се популяризира красотата на Еленския балкан.
„Искаме да запалим повече хора. В началото откриваме пленера с постоянна експозиция, всеки автор се представя с по 3-4 работи в залата, която някога е била училище. И след като завърши пленера вече с творбите, които са нарисувани тук, се прави експозиция на двора”, споделя Марчева.

По думите на Христо Тотев – Тото пък доста по -отчетливо и различно стоят творбите на авторите, когато са в общата експозиция.

„Въпреки че са запазени стилистичните различия във всяка една работа, се получава една много цялостна общност, която ни потапя!“, смята Христо Тотев.

Художниците не спират да претворяват в красиви пейзажи прекрасната планинска природа и къщите с възрожденски дух. А за следващото издание организаторите си поставят амбициозната задача в пленера да има

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.