Двама на съд за 2,26 млн. лв. укрит ДДС

Двама изпечени мошеници ще бъдат съдени за укриване на ДДС в размер на 2,269 млн. лв., съобщиха от прокуратурата във Варна.

Оттам са внесли в окръжния съд обвинителен акт срещу 50-годишния Златко И. от с. Кичево и 25-годишния Емил А. от Шумен. Двамата престъпили закона чрез контролирани от тях 4 фирми - "Агро бизнес ком" ЕООД, "Агро продукт инвест" ЕООД, "Биопром 2012" ЕООД и "Унистил 2003" ЕООД.

Началото на измамната схема било поставено през 2013 г. Тогава Златко работел с компании, които били обект на разследване за същото престъпление. За да продължи да точи бюджета, мъжът наел за свой съучастник току що излезлия от затвора Емил. Купили 4 дружества с дългове към бюджета, преименували ги и сменили предмета им на дейност, а Емил станал техен управител. Чрез фирмите двамата завъртяли търговия със зърно, закупено без счетоводни документи. Успели да се снабдят с електронни подписи и печати и започнали да оформят доставки от кухи фирми, чиито управители били все неграмотни и бедни лица. В дома и колата на Златко разследващите открили 47 фирмени печата и два на държавни институции - на Областните дирекции по земеделие и гори във Варна и Шумен. С тях подсъдимите придавали вид, че работят като редовни търговци. Те изкупували зърно от земеделски производители, като оформяли сделките от името на фирмите, с чиито данни, печати и електронни подписи разполагали. Създадените фактури били описвани в регистри за покупки, а сумите по ДДС - приспадани. После ги плащали дружествата, на които те препродавали земеделската продукция.

Златко ще дочака процеса зад решетките, тъй като вече е осъден ефективно за друго данъчно престъпление, уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право