Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Елитът уважи изложба на Вежди Рашидов Шефът на парламентарната Комисия по култура представи 41 акварела и 14 скулптури глави, създадени през 2018 г.

Двама на съд за 2,26 млн. лв. укрит ДДС

Двама изпечени мошеници ще бъдат съдени за укриване на ДДС в размер на 2,269 млн. лв., съобщиха от прокуратурата във Варна.

Оттам са внесли в окръжния съд обвинителен акт срещу 50-годишния Златко И. от с. Кичево и 25-годишния Емил А. от Шумен. Двамата престъпили закона чрез контролирани от тях 4 фирми – „Агро бизнес ком“ ЕООД, „Агро продукт инвест“ ЕООД, „Биопром 2012“ ЕООД и „Унистил 2003“ ЕООД.

Началото на измамната схема било поставено през 2013 г. Тогава Златко работел с компании, които били обект на разследване за същото престъпление. За да продължи да точи бюджета, мъжът наел за свой съучастник току що излезлия от затвора Емил. Купили 4 дружества с дългове към бюджета, преименували ги и сменили предмета им на дейност, а Емил станал техен управител. Чрез фирмите двамата завъртяли търговия със зърно, закупено без счетоводни документи. Успели да се снабдят с електронни подписи и печати и започнали да оформят доставки от кухи фирми, чиито управители били все неграмотни и бедни лица. В дома и колата на Златко разследващите открили 47 фирмени печата и два на държавни институции – на Областните дирекции по земеделие и гори във Варна и Шумен. С тях подсъдимите придавали вид, че работят като редовни търговци. Те изкупували зърно от земеделски производители, като оформяли сделките от името на фирмите, с чиито данни, печати и електронни подписи разполагали. Създадените фактури били описвани в регистри за покупки, а сумите по ДДС – приспадани. После ги плащали дружествата, на които те препродавали земеделската продукция.

Златко ще дочака процеса зад решетките, тъй като вече е осъден ефективно за друго данъчно престъпление, уточниха от прокуратурата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.