Новият мизансцен на футбола

Футболният сезон в България започва. В годината на изненадите по терените из Европа ние ще направим опит да изненадаме... себе си. Чудото „Лестър“ завоюва историческа шампионска титла в Англия. Малобройната, но сплотена Исландия впечатли света с подвига си на Евро 2016 и елиминирането на Англия. А Португалия, която по стария регламент на турнира трябваше да отпадне още в груповата фаза, сега сензационно триумфира в надпреварата.

Ние си нямаме „Лестър“, далеч не сме и от „Португалия“. „А“ група, или както вече се казва Първа лига, няма и отбор като исландците. А за звезди от ранга на Кристиано Роналдо да не говорим. Тук са разградският орел Фортуна, дядо Люпко и култовият чичо Венци.

Новият сезон посрещаме със старите очаквания. Въпреки това сега е по-различно. Нов формат на първенството, повече отбори и немалко екзотични тимове. Сред тях е и ЦСКА. Завръщането на "червените" гарантира, че новият сезон няма да има нищо общо със скуката на последния. Дай Боже! Само това, че тимът от "Българска армия" е отново в елита, гарантира - шампионатът ще е по-интересен и по-емоционален от предишния. А в крайна сметка нали всички това искаме? Повече екшън, драма, футбол и интрига. А ЦСКА ще допринесе страшно много това да се случи. Отново ще има дерби с "Левски". Ако се замислим, едните са крайно полезни за другите. "Сините" винаги имат нужда от дразнител, какъвто е вечният съперник. Това важи и в обратната посока. А с вечната надпревара между "сини" и "червени" се очаква и "Лудогорец" да бере повече ядове. Това също е едно от водещите желания на запалянковците.

Оптимизъм трябва да има, защото без него няма развитие. Ето, българският шампион играе като равен с първенеца на Сърбия. Това малко ли е, като се имат предвид ударите на бившия шампион на континента „Цървена звезда“ в Европа? Тимът от Разград набра такава инерция в последните години, че вече срещите им в родния шампионат са скучни. Е, през този сезон няма да е така. Освен дербито между "Левски" и ЦСКА, както и пловдивското между „Ботев“ и „Локо“, ще има и нов градски сблъсък в първенството. Този между "Берое" и новака "Верея". Малко са хората, които знаят, че във втория по популярност тим в Стара Загора се работи от години професионално. Треньор на тима е Александър Томаш, а в отбора са стари биткаджии като Елиаш да Силва и Дончо Атанасов. Другите новаци също ще допринесат за нещо по-различно и интересно по родните терени. "Нефтохимик" разполага с Йордан Господинов, Даниел Гаджев, Живко Петков и Костадин Хазуров. А Веселин Великов, който сензационно победи "Лудогорец" с "Любимец" преди 3 години, ще се доказва с "Дунав" (Русе). Ангел Червенков пък бе назначен за наставник на "Локомотив" (Горна Оряховица). Все предпоставки, които показват, че малките искат да покажат зъби на големите.

Да, "Верея" не е "Лестър", Хазуров не е Роналдо, но новаците в първенството могат като Исландия на Евро 2016 да объркат плановете на фаворитите. А това не е малко! Хората в Русе, Горна Оряховица, Бургас ще пълнят стадионите, за да видят „Левски“, ЦСКА, „Лудогорец“... По трибуните ще е празник, а на терена, Бог знае. Освен че не сме наясно как новите ще играят в елита, не знаем и как феновете им псуват, как пият, нали? Новобранците в елита ще служат и за събуждане на задрямалите „Ботев“ и „Локомотив“, „Черно море“, „Монтана“, „Пирин“... А старата „Славия“ вече е „млада“. Участието в Европа, макар и кратко, даде импулс на „белите“ и днес те могат да направят черен живота на всеки. Футболният фен като цяло трябва да бъде доволен от новия мизансцен. Най-хубавото може да дойде от новаците, особено ако дадат на българския футбол новите Георги Велинов, Мирослав Миронов, Анатоли Нанков, Ивайло Йорданов, Златко Янков, Тодор Янчев и Стойко Сакалиев. Именно от "Дунав", "Нефтохимик" и "Локо" (ГО) изброените тръгват за големия футбол. Това ще е безспорният успех, който ще бъде равносилен на това да имаме нашия си Роналдо и предпоставка след време да сме Исландия, да сме четвърти в света и Европа. Не ви звучи? Окей, но песимизмът не печели битки. Питайте Кристиано, питайте „викингите“...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ