Спасиха зрението на пловдивчанин чрез присаждане на стволови клетки

Очни лекари от МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив присадиха стволови клетки в окото на 52-годишния жител на града под тепетата Динко Диманов и по този начин го спасиха от ослепяване.

През последния уикенд мъжът потърсил лекарска помощ в спешния кабинет на болницата, където споделил, че няколко дни по-рано по време на работа в сладкарски цех нещо му било попаднало в окото - най-вероятно прах от захар и брашно.

Той разтъркал инстинктивно окото и първоначално му минава, но когато се прибира вкъщи получава ново дразнене и продължава да разтрива клепача си.

В събота болката става много силна и пациентът, който по рождение има дистрофия на роговицата, отива на спешна консултация със специалист.

"Пациентът бе с полупробито око, а роговицата се държеше на много тънка мембрана. Веднага му бе оказана първа помощ, направена му е инжекция близо до окото, сложени са антибиотични капки и мехлеми и му е поставена терапевтична контактна леща. На Динко бе обяснено, че в такива случаи най-подходящото лечение е присаждане на стволови клетки от амниотична мембрана - това е част от амниона, който обвива плода, докато е в утробата на майката", разказва д-р Мария Джарова, очен лекар в "Централ Хоспитал".

"Съгласих се веднага и сега се чувствам отлично", допълва пациентът, който е благодарен на екипа на д-р Екатерина Георгиева, че отново вижда нормално.

Операцията продължила около час, но важното условие за осъществяването е, че болницата има договор с тъканна банка. Стволовите клетки са доставени бързо и в отлично състояние за присаждане.

Те са лек за слепотата, защото имат свойството да регенерират роговиците.

Възпалителните, дегенеративни заболявания на окото и травмите на роговицата са сред най-честите причини за слепота в активна възраст.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве