Прокуратурата: В МВР делата се разпределят неслучайно (обзор)

Случайно разпределение на делата в МВР няма. Това установила Върховна административна прокуратура (ВАП) след проверка в структурите на министерството в цялата страна.

Според чл. 16 ал. 1 от Закона за МВР разпределението на досъдебните производства между разследващите полицаи трябва да става електронно, на случаен принцип по поредността на постъпването им. Същото е законовото изискване за съдебната власт.

Това изискване е погазено във всички полицейски структури в България с изключение на областните дирекции в Разград, Кюстендил и РПУ в Асеновград, В Карлово чегетата тепърва започнали да изграждат система за случайно разпределение на делата, а в другите градове и пет пари не давали за това.

"В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата (Плевен, Стара Загора и др.) Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена", посочват прокурорите. Те отбелязват, че няма случайно разпределение и в ГДБОП, Националната и Граничната полиция. Там делата се разпределяли от началниците на сектори или отдели.

ВАП е отправила настойчиво предложение до вътрешния министър Румяна Бъчварова и до главния секретар на МВР Георги Костов да вземат мерки, за да се изпълни изискването на закона. Това е поредна критика на административната прокуратура към МВР. Преди седмица тя отбеляза в доклад, че полицаите са абдикирали от задълженията си по контрола върху оръжията, при което с пистолети и пушки разполагат и бандити, и луди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право