Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Прокуратурата: В МВР делата се разпределят неслучайно (обзор)

Случайно разпределение на делата в МВР няма. Това установила Върховна административна прокуратура (ВАП) след проверка в структурите на министерството в цялата страна.

Според чл. 16 ал. 1 от Закона за МВР разпределението на досъдебните производства между разследващите полицаи трябва да става електронно, на случаен принцип по поредността на постъпването им. Същото е законовото изискване за съдебната власт.

Това изискване е погазено във всички полицейски структури в България с изключение на областните дирекции в Разград, Кюстендил и РПУ в Асеновград, В Карлово чегетата тепърва започнали да изграждат система за случайно разпределение на делата, а в другите градове и пет пари не давали за това.

“В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата (Плевен, Стара Загора и др.) Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена”, посочват прокурорите. Те отбелязват, че няма случайно разпределение и в ГДБОП, Националната и Граничната полиция. Там делата се разпределяли от началниците на сектори или отдели.

ВАП е отправила настойчиво предложение до вътрешния министър Румяна Бъчварова и до главния секретар на МВР Георги Костов да вземат мерки, за да се изпълни изискването на закона. Това е поредна критика на административната прокуратура към МВР. Преди седмица тя отбеляза в доклад, че полицаите са абдикирали от задълженията си по контрола върху оръжията, при което с пистолети и пушки разполагат и бандити, и луди.