7 години затвор за мъж, опитал за мине границата с 25 кг екстази

Кейн иска триумф в Лигата на нациите

Англия с вундеркинди

Арестуваха 35-годишен мъж, изнасилил бившата си съпруга

Росен Желязков: Има съществен интерес към концесията на Летище София

Не пускат „Асикс“ да облича „лъвовете“

Продадоха последната дъвка на Съра за почти 1 млн. лева

Освободиха кмета на Червен бряг след снемане на показания

Тайните за красота на Виктория Бекъм

Организират риболовен турнир на яз. “Палици“ в Еленския Балкан

Германските християндемократи искат ЕНП да замрази членството на партията на Орбан

Жена от Монтана даде на два транша 7200 лева, третата „вноска” от 5000 лева оцеля

БДЖ пита експерти и заинтересовани за проекта за закупуване на нови влакове

Цветанов отрече договорка с бивш служител на ГЕРБ за заменените му апартаменти

Парламентът прие промени в Закона за чужденците заради Брекзит

Прокуратурата: В МВР делата се разпределят неслучайно (обзор)

Случайно разпределение на делата в МВР няма. Това установила Върховна административна прокуратура (ВАП) след проверка в структурите на министерството в цялата страна.

Според чл. 16 ал. 1 от Закона за МВР разпределението на досъдебните производства между разследващите полицаи трябва да става електронно, на случаен принцип по поредността на постъпването им. Същото е законовото изискване за съдебната власт.

Това изискване е погазено във всички полицейски структури в България с изключение на областните дирекции в Разград, Кюстендил и РПУ в Асеновград, В Карлово чегетата тепърва започнали да изграждат система за случайно разпределение на делата, а в другите градове и пет пари не давали за това.

„В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата (Плевен, Стара Загора и др.) Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена“, посочват прокурорите. Те отбелязват, че няма случайно разпределение и в ГДБОП, Националната и Граничната полиция. Там делата се разпределяли от началниците на сектори или отдели.

ВАП е отправила настойчиво предложение до вътрешния министър Румяна Бъчварова и до главния секретар на МВР Георги Костов да вземат мерки, за да се изпълни изискването на закона. Това е поредна критика на административната прокуратура към МВР. Преди седмица тя отбеляза в доклад, че полицаите са абдикирали от задълженията си по контрола върху оръжията, при което с пистолети и пушки разполагат и бандити, и луди.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.