Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Три въпроса на Слави задраскани от Констититуционния съд

Конституционният съд (КС) „задраска“ три от шестте въпроси на референдума, организиран от Шоуто на Слави. Съдиите решиха единодушно: Ако гражданите се произнасят за броя на депутатите и за избора на полицейски началници, ако бъдат повторно питани дали да се въведе електронно гласуване, ще се погазят основни конституционни принципи.

Парламентът набързо одобри преди 2-3 месеца всички питания, които шоумените намислиха да отправят към народа на президентските избори. 1) Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в 2 тура? 2) Подкрепяте ли броят им на да бъде намален на 120? 3) Подкрепяте ли задължително гласуване на изборите и референдумите? 4) Подкрепяте ли да се гласува и по електронен път? 5) Подкрепяте ли годишната субсидия на партиите и да бъде 1 лев за 1 получен глас на последните парламентарни избори? 6) Подкрепяте ли началниците на дирекции и управления на МВР да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в 2 тура?
Въпросите № 2,4 и 6 противоречат на основния закон, реши КС, сезиран от Плевнелиев.

Според него няма как референдум, който се провежда с решение на обикновено Народно събрание, да поставя въпроси от компетентността на Велико Народно събрание. То било толкова недопустимо, колкото парламентът да проведе референдум да бъде ли осъден Х и да бъде помилван Игрек, защото това са правомощия на съдебната власт и президента. Референдумът не е разновидност на социологическо проучване, отбелязват съдиите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.