Три въпроса на Слави задраскани от Констититуционния съд

Конституционният съд (КС) "задраска" три от шестте въпроси на референдума, организиран от Шоуто на Слави. Съдиите решиха единодушно: Ако гражданите се произнасят за броя на депутатите и за избора на полицейски началници, ако бъдат повторно питани дали да се въведе електронно гласуване, ще се погазят основни конституционни принципи.

Парламентът набързо одобри преди 2-3 месеца всички питания, които шоумените намислиха да отправят към народа на президентските избори. 1) Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в 2 тура? 2) Подкрепяте ли броят им на да бъде намален на 120? 3) Подкрепяте ли задължително гласуване на изборите и референдумите? 4) Подкрепяте ли да се гласува и по електронен път? 5) Подкрепяте ли годишната субсидия на партиите и да бъде 1 лев за 1 получен глас на последните парламентарни избори? 6) Подкрепяте ли началниците на дирекции и управления на МВР да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в 2 тура?
Въпросите № 2,4 и 6 противоречат на основния закон, реши КС, сезиран от Плевнелиев.

Според него няма как референдум, който се провежда с решение на обикновено Народно събрание, да поставя въпроси от компетентността на Велико Народно събрание. То било толкова недопустимо, колкото парламентът да проведе референдум да бъде ли осъден Х и да бъде помилван Игрек, защото това са правомощия на съдебната власт и президента. Референдумът не е разновидност на социологическо проучване, отбелязват съдиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика