Бразилка и французин спечелиха злато на балетната олимпиада във Варна

Аманда Гомеш от Бразилия и Пол Марк от Франция са носителите на златните медали от Варна 2016, която завърши в сряда вечерта с последен, но драматичен трети тур. Най-добрите от най-добрите останаха да се състезават в стиловете класически и модерен балет в последната вечер от Международния балетен конкурс във Варна. Предстоят двете най-красиви вечери в Летния театър, в които на сцената ще излязат лауреатите на Варна 2016 – тържественото закриване и гала концертът на 29 юли и супер гала концертът на 30 юли."Тази година конкуренцията е огромна, особено сред мъжете", каза доц. д-р Маша Илиева, която е в журито на състезанието. Въпреки многото изключително добри участници, за поредна година не беше присъдена Голямата награда на град Варна.

На пресконференция в интерхотел „Черно море“ международното жури с председател проф. Владимир Василиев, Русия, обяви в четвъртък лауретите на ХХVІI Международeн балетен конкурс Варна 2016. Владимир Василиев, който е първият и засега единствен носител на Голямата награда на Варна, се обърна към участниците с думите: „Този конкурс е много, много по-силен и по-конкурентен от предишния. Затова разбирате колко ни беше тежко. Огромно количество заблежетелни танцьори са тук и от тях ние трябва да изберем най-добрите. Когато започваме живота си и в гардероба ни виси само един костюм, ние нямаме проблем, обличаме най-добрия си единствен костюм и излизаме, а с годините костюмите стават много и все по-трудно избираш кой да облечеш. На нас не ни беше леко да стигнем до решението. Но с чест издържахме това изпитание, за което благодаря на всички членове на журито.“ Зам.-председателят на журито Елдар Алиев коментнира тенденциите в развитието на балета: „В известен период тенденцията беше с акцент върху техниката, сега артистичността излиза на преден план, но като комбинация от артистизъм и техника. Балетът е изкуство, което се развива с всяка една година.“ Сара-Нора Кръстева, също зам.-председател на журито, посочи: „Няма нищо лошо в това да се съвместяват различни стилове, защото трябва да вземаме най-доброто от всичко, без обаче да забравяме корените си и да правим безвкусни смесици.“

Сред победителите има и представител на България - това е Елена Свинко от Красноярск, която в момента е гост-солистка във Варненската опера. Свинко взе бронзов медал, наравно с корейката Йонаджае Чо и японката Асами Накашима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура