Подслушват ни по закон и препоръка на полицията (обзор)

Отнемат лични документи по обосновано предположение

Опозицията предупреди, че е възможна злоупотреба с правата на гражданите

Законът за противодействие на тероризма връща една порочна практика от миналото - подслушването за оперативни цели по “обосновано предположение”. За това предупреди депутатът от БСП Димитър Дъбов по време на гласуването на проекта на първо четене. Дъбов припомни, че този вид подслушване не остава следа какви данни точно са събирани, с каква цел и дали след това записите са унищожени и няма да се използват във вреда на лицето. Той предупреди, че в законопроекта се фаворизира МВР и се омаловажава ролята на останалите фактори на антитерористична дейност.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че подобни закони има в няколко страни. Подчерта, че в проекта се балансират специалните мерки при евентуален терористичен акт и се защитават правата на хората.

Атанас Атанасов от РБ предупреди, че със закона се дава еднолично правомощие на министъра на вътрешните работи при антитерористична операция. Това означава, че МВР ще може индиректно да обявява извънредно положение, макар че в закона е записано, че това се прави от Народното събрание или с указ на президента. “Трябва да се направи така, че ограничаването на права да не става произволно и за това е необходим бърз съдебен контрол”, обяви колегата му от РБ Димитър Делчев.

Янко Янков от ДПС заяви, че партията му има съмнения за евентуална злоупотреба с правата на гражданите, затова между първо и второ четене щели да внесат предложения за промени.

“Предпочитам да слушам за дела заради превишени правомощия, отколкото за погребения”, заяви от парламентарната трибуна Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт.

Проектът бе подкрепен от 133-ма депутати, петима гласуваха “против”, а 14 се въздържаха. От БСП, ДПС и РБ заявиха, че ще внесат предложения за промени в проекта между първо и второ четене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини