Асад бил на тайно посещение в Кремъл

Сирийският лидер обеща амнистия за предали се бунтовници

Сирийският президент Башар Асад тайно бил в Москва в началото на юни за стратегически преговори с руския си колега Владимир Путин, съобщиха ливански медии.

На срещата трябвало да бъдат обсъдени съвместните действия със САЩ за борба с джихадистите в арабската страна. Визитата се състояла и дни преди посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху в руската столица, като в Кремъл било обсъдено и помиряването на Дамаск с Тел Авив. Това трябва да се превърне в допълнително споразумение след края на войната, която Асад прогнозира, че ще приключи до няколко месеца.

Вчера руският военен министър Сергей Шойгу обяви мащабна хуманитарна операция, която да позволи на цивилните - около 200 000, да напуснат обсадените от армията квартали на Алепо. Акцията, наредена от Владимир Путин, предвижда четири коридора, включително един за бунтовниците, които пожелаят да сложат оръжие. Башар Асад вече обеща амнистия за тези, които се предадат през следващите 3 месеца.

Веднага след новината Франция и Великобритания призоваха за слагане на край на “разрушителната” блокада на Алепо от режима на Асад. В съвместно становище двете страни изразиха опасения, че тежката ситуация може да генерира още бежанци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят