"Заслепени от алчност" полицаи събирали "тол такса спокойствие" на каналджии

Четирима полицейски служители са задържани за участие в организирана престъпна група за каналджийство. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг във връзка с провелата се снощи специализирана акция в района на Калотина, цитирана „Фокус”.

„Разследването на специализирана прокуратура касае престъпна дейност и действия на организирана престъпна група, състояща се и от полицейски служители. Разследването е започнало на 11 април тази година срещу организирана група, занимаваща се с нерегламентирано превеждане на лица през територията на страната“, поясни тя. По думите ѝ в рамките на разследването са събрани доказателства, че лицата, които се занимават с тази престъпна дейност си плащат регулярно на полицейски служители. За случая вече са уведомени главният прокурор и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Предприети са действия по събиране на доказателства. Разследването е получило нова линия и са разпоредени СРС-та като е привлечена в разследването и Дирекция „Вътрешна сигурност“. Вчера в 18.00 часа стартира специализирана полицейска операция. Има задържани 4 полицейски служители и са събрани множество доказателства“, каза още тя.

Задържаните полицейски служители буквално са взимали такса „спокойствие“ от каналджиите. Това каза директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР старши комисар Румен Ганев по време на брифинг във връзка с провелата се снощи край Калотина специализирана акция, предава „Фокус”.

„Буквално служителите са вземали ТОЛ-такса, тоест за взимали една такса „спокойствие“ , която трафикантите са им плащали“, посочи той. По думите му у задържаните са намерени парични средства в различни валути, което подсказва, че освен с тази дейност тези служители, традиционно са се занимавали и с „пътен контрол“ на магистралата от Калотина до Капитан Андреево, като се предполага, че те са част от служителите срещу, които и преди години е имало оплаквания от чужди граждани, на което са били искани такси за преминаване в района на Сливница.

„Методите, които са използвали изцяло копират една организира престъпна група с комуникация как да избегнат противодействие от службите и с конкретни указания как да се заобикалят КПП-тата“, отбеляза ст. комисар Ганев. „Това са хора, които заслепени от алчност загърбват сигурността на всеки от нас. Такъв тип служители със своята престъпна дейност в момента заплашват сигурността на всяко семейство и нека знае техният кръг от познати с какви пари са ги черпили, с какви пари са ходили на лов, на почивка и т.н.“, коментира той, като подчерта, че ще се действа безкомпромисно към всички служители, действали по подобен начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право