Хиляди швейцарци протестираха за равно заплащане на мъжете и жените

Варна отбеляза Деня на Независимостта със зрелищни възстановки (СНИМКИ)

Нова наредба въвежда строги санкции при кражби на вода

Цвета Караянчева: Българският народ иска справедливост и спокойствие, длъжни сме да му ги дадем

Ердоган призова турските учени в чужбина да се завърнат в родината си

Горя банков клон в една от най-красивите сгради в Пловдив

Двама от обирджиите на Роженския манастир остават в ареста Другите двама ще са под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая, реши съдът в Плводив

Военни лекари от Виетнам ще се обучават във ВМА

Заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова награди участници в турнира за фитнес и културизъм „Скаптопара“

В Русия продължават протестите срещу пенсионната реформа

Стотици работници от „Винпром Карнобат“ излязоха на протест в центъра на града

Адвокат ръководел обирджиите на Роженския манастир

Младите шофьори на пътя само с придружител

Първи национален гайдарски събор стартира в смолянското село Стойките

Плевен отбеляза 110-тата годишнина от обявяването на Независимостта

Древни занаяти оживяха на хълма Царевец в Търново

Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и похватите на търговията от периода XII-XIV век оживяха на хълма Царевец във Велико Търново.

Зад крепостните стени и бойни кули, където някога славните Асеневци са управлявали Второто българско царство, бяха разпънати шатри и закипя активен живот. Средновековният лагер отвори в 9 часа в петък и ще приема туристи до неделя вечерта.

Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търнов град“ бе открит в четвъртък вечерта в центъра на болярския град с атрактивно дефиле на реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Групите направиха кратки демонстрации на площад „Майка България“, където бяха приветствани от кмета Даниел Панов, заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и много великотърновци. Даниел Панов поздрави организаторите и участниците във фестивала за опазването на традициите, обичаите, културата и занаятите.

Международният фестивал е организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество „Традиция“.

Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

В палатките, шатрите и юртите майстори демонстрират традиционни за XII-XIV век занаяти – леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие.

На място чевръсти готвачи приготвят гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента. Снажни мъже представят въоръжението на различни народи, като за първи път се правят провеждат двубои с меч.

Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ пък демонстрират обработване на кожи, метал, дърво, плат. На историческия хълм умело се пресъздава производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Вниманието на посетителите привличаше калиграфски пункт.

Танци, вокална музика и театър от Средновековието пък представя съставът „A l’Entrada“ от украинската столица Киев. Румънската група „Ursuluibrun“ от Букурещ демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка „Наемна дружина Барадж“ – Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI – София.

Прабългарска юрта на Царевец издигна Сдружение „Авитохол“ – Варна, което на фестивала представя бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство демонстрират пък амазонките от „Туида“ от Сливен.

Символичният домакин на събитието НД „Традиция“ клуб Велико Търново пресъздава занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.