Шведи раздадоха на германците билети за вкъщи

На 22 юни 2018 да почерпят

Отказаха електрическа количка на диабетик с байпас и без крака – ръцете му били здрави

Мелания Тръмп посети деца на имигранти в център на границата с Мексико

Доналд Тръмп: Пълната денуклеаризация на КНДР вече е започнала

80 деца без училищен покрив заради некачествен строеж Родители на протест, община Варна сезира прокуратурата

Димитър Данчев: За какви чужди инвеститори говорят управляващите, като не осигуряват нормални условия да функционира една индустриална зона?

Конфискуват имоти на избягали бандити В ЕС са иззети само 1,1% от всички приходи от престъпна дейност

Пожар край Пловдив изпепели стотици декари житни блокове

Вируси може да създават условия за появата на болестта на Алцхаймер

Четири хеликоптера извозваха туристи, блокирани на швейцарски връх заради авария на лифт

Полиците „Каско“ може да поскъпнат

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 22 юни 2018

Съдът отхвърли иска на „Антикорупция“ за отнемане на 3,6 млн. лв. от осъдения до живот Георги Вълев Делото е било прекратено, защото проверката на КПКОНПИ продължила повече от 10 месеца

Уволниха директорка заради скандална торта (обзор)

Древни занаяти оживяха на хълма Царевец в Търново

Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и похватите на търговията от периода XII-XIV век оживяха на хълма Царевец във Велико Търново.

Зад крепостните стени и бойни кули, където някога славните Асеневци са управлявали Второто българско царство, бяха разпънати шатри и закипя активен живот. Средновековният лагер отвори в 9 часа в петък и ще приема туристи до неделя вечерта.

Международният фестивал “Ежедневието на средновековен Търнов град” бе открит в четвъртък вечерта в центъра на болярския град с атрактивно дефиле на реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Групите направиха кратки демонстрации на площад “Майка България”, където бяха приветствани от кмета Даниел Панов, заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и много великотърновци. Даниел Панов поздрави организаторите и участниците във фестивала за опазването на традициите, обичаите, културата и занаятите.

Международният фестивал е организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество “Традиция”.

Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

В палатките, шатрите и юртите майстори демонстрират традиционни за XII-XIV век занаяти – леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие.

На място чевръсти готвачи приготвят гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента. Снажни мъже представят въоръжението на различни народи, като за първи път се правят провеждат двубои с меч.

Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ пък демонстрират обработване на кожи, метал, дърво, плат. На историческия хълм умело се пресъздава производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Вниманието на посетителите привличаше калиграфски пункт.

Танци, вокална музика и театър от Средновековието пък представя съставът “A l’Entrada” от украинската столица Киев. Румънската група “Ursuluibrun” от Букурещ демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка “Наемна дружина Барадж” – Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки “Чигот” – Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI – София.

Прабългарска юрта на Царевец издигна Сдружение “Авитохол” – Варна, което на фестивала представя бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство демонстрират пък амазонките от “Туида” от Сливен.

Символичният домакин на събитието НД “Традиция” клуб Велико Търново пресъздава занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.