Древни занаяти оживяха на хълма Царевец в Търново

Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и похватите на търговията от периода XII-XIV век оживяха на хълма Царевец във Велико Търново.

Зад крепостните стени и бойни кули, където някога славните Асеневци са управлявали Второто българско царство, бяха разпънати шатри и закипя активен живот. Средновековният лагер отвори в 9 часа в петък и ще приема туристи до неделя вечерта.

Международният фестивал "Ежедневието на средновековен Търнов град" бе открит в четвъртък вечерта в центъра на болярския град с атрактивно дефиле на реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Групите направиха кратки демонстрации на площад "Майка България", където бяха приветствани от кмета Даниел Панов, заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и много великотърновци. Даниел Панов поздрави организаторите и участниците във фестивала за опазването на традициите, обичаите, културата и занаятите.

Международният фестивал е организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество "Традиция".

Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

В палатките, шатрите и юртите майстори демонстрират традиционни за XII-XIV век занаяти - леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие.

На място чевръсти готвачи приготвят гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента. Снажни мъже представят въоръжението на различни народи, като за първи път се правят провеждат двубои с меч.

Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ пък демонстрират обработване на кожи, метал, дърво, плат. На историческия хълм умело се пресъздава производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Вниманието на посетителите привличаше калиграфски пункт.

Танци, вокална музика и театър от Средновековието пък представя съставът "A l'Entrada" от украинската столица Киев. Румънската група "Ursuluibrun" от Букурещ демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка "Наемна дружина Барадж" - Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" - Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI - София.

Прабългарска юрта на Царевец издигна Сдружение "Авитохол" - Варна, което на фестивала представя бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство демонстрират пък амазонките от "Туида" от Сливен.

Символичният домакин на събитието НД "Традиция" клуб Велико Търново пресъздава занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини