Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Смог ваканция въвеждат в училище Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Вицепремиерът Марияна Николова: Наградите на туризма са показател, че секторът в България се развива успешно

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 12 декември 2018

Пожар затруднява движението в района на Петте кьошета в столицата

Даваме до 200 лв. за коледни подаръци (обзор) Две трeти от хората ще купят модни артикули, почти половината - козметика

Пропадат 19 дела за отнемане на 21 млн. лв. (обзор) Съдът прекрати конфискация на имоти за близо 2 млн. лв. на Христо Бисеров

Возят Миню Стайков в инвалидна количка (обзор) От 20 октомври бил настанен в болницата на затвора

Макрон вдигна минималната заплата (обзор) Антиправителствените протести продължават

Oцветени портокали продават на пазара Най-често се използва вакса

Главният прокурор внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор от ОП-Благоевград

По повод досъдебно производство срещу Емил Първанов за умишлено убийство, ръководено от прокурор Качорев от Окръжна прокуратура-Благоевград, главният прокурор разпореди извършване на проверка по досъдебното производство, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

На 14 и 15 юли 2016 г. прокурори от отдел „Инспекторат“ към ВКП извършиха проверка на място в ОП-Благоевград, в хода на която бяха констатирани множество случаи на дисциплинарни нарушения, извършени от прокурор Георги Качорев.

От проверените материали по досъдебното производство, водено срещу Емил Първанов (Ембака), е видно, че същият е задържан и привлечен като обвиняем за престъпление по чл.115 НК (убийство) на 09.11.2015 г. При извършената проверка е установено, че през периода 04.12.2015 г. до 06.07.2016 г. процесуално-следствени действия по разследването срещу Емил Първанов не са извършвани. Проведен е единствено разпит на обвиняемия на 17.06.2016 г., който е заявил, е не желае да дава обяснения, тъй като не присъстват упълномощените от него защитници. Налице е 7-месечно бездействие от страна на наблюдаващия прокурор и разследващите органи.

Резултатите от извършената проверка налагат извода, че прокурор Георги Качорев, в качеството си на наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, водено срещу Емил Първанов, е извършил дисциплинарните нарушения по чл.307, ал.4, т.2 и т.5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), тъй като през периода от 04.12.2015 г. до 06.07.2016 г. е допуснал бездействие, което неоправдано е забавило производството, и не е изпълнил служебните си задължения по чл.46 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) – не е осъществявал ефективно функцията си по ръководство и постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане на разследването, и по чл.196, ал.2 от НПК – не е следил непосредствено за законосъобразното провеждане на разследването и приключването му в определения срок.

В хода на извършената проверка, освен материалите по досъдебното производство срещу Емил Първанов, бяха проверени и всички преписки и досъдебни производства, по които прокурор Качорев е наблюдаващ прокурор с оглед изпълнение на задълженията му, произтичащи от разпоредбите на ЗСВ и НПК. Проверено бе дали са били спазвани законоустановените срокове за провеждане на разследването, каква е била ритмичността на извършваните действия по разследването и упражнявал ли е стриктен надзор за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването. Резултатите от извършената проверка сочат, че процесуално-следствените действия не са извършвани ритмично по досъдебните производства, наблюдавани от прокурор Качорев. Установени са ръководени от Качорев разследвания, продължили повече от 7-8 години, без да са приключени с окончателен акт. Установени са случаи, през които които не са извършвани никакви процесуално-следствени действия или обемът на извършените такива е явно несъпоставим с изтеклия изключително дълъг период на разследване.

За установените дисциплинарни нарушения не само по досъдебното производство срещу Първанов, но и за цялостната дейност на Георги Качорев като прокурор главният прокурор поиска Прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу прокурор Качорев.

При проверката е установено още, че прокурор Георги Качорев е прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, но повече от 8 години е командирован да изпълнява функции на прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди предприемане на незабавни действия за прекъсване на командироването на прокурор Качорев в Окръжна прокуратура – Благоевград.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.