Секси лъвицата Оливия Уайлд ще се пробва в режисурата Дебютният филм на мацето се казва “Booksmart”

ООН прие единодушно резолюция за прекратяване на огъня в Сирия

Филм с българско участие спечели “Златна мечка” на “Берлинале” (СНИМКИ)

Шофьорка заби колата си във бензиностанция в Благоевград

Все повече туристи от Азия идват у нас с цел винен туризъм

Работодатели дават щедри бонуси за довеждане на нов колега в офиса

Сидеров: Мога да намера нов енергиен министър

КАТ преброи 2536 ранени по-малко от лекарите Разлика с над 22% между данните на МВР и Министерство на здравеопазването установи Институтът за пътна безопасност

Забраниха играчките оръжия в пакистанска провинция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в неделя, 25 февруари 2018

Сняг и паднали дървета на Шипченския проход

Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Главният прокурор внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор от ОП-Благоевград

По повод досъдебно производство срещу Емил Първанов за умишлено убийство, ръководено от прокурор Качорев от Окръжна прокуратура-Благоевград, главният прокурор разпореди извършване на проверка по досъдебното производство, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

На 14 и 15 юли 2016 г. прокурори от отдел „Инспекторат“ към ВКП извършиха проверка на място в ОП-Благоевград, в хода на която бяха констатирани множество случаи на дисциплинарни нарушения, извършени от прокурор Георги Качорев.

От проверените материали по досъдебното производство, водено срещу Емил Първанов (Ембака), е видно, че същият е задържан и привлечен като обвиняем за престъпление по чл.115 НК (убийство) на 09.11.2015 г. При извършената проверка е установено, че през периода 04.12.2015 г. до 06.07.2016 г. процесуално-следствени действия по разследването срещу Емил Първанов не са извършвани. Проведен е единствено разпит на обвиняемия на 17.06.2016 г., който е заявил, е не желае да дава обяснения, тъй като не присъстват упълномощените от него защитници. Налице е 7-месечно бездействие от страна на наблюдаващия прокурор и разследващите органи.

Резултатите от извършената проверка налагат извода, че прокурор Георги Качорев, в качеството си на наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, водено срещу Емил Първанов, е извършил дисциплинарните нарушения по чл.307, ал.4, т.2 и т.5 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), тъй като през периода от 04.12.2015 г. до 06.07.2016 г. е допуснал бездействие, което неоправдано е забавило производството, и не е изпълнил служебните си задължения по чл.46 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) – не е осъществявал ефективно функцията си по ръководство и постоянен надзор за законосъобразното и своевременно провеждане на разследването, и по чл.196, ал.2 от НПК – не е следил непосредствено за законосъобразното провеждане на разследването и приключването му в определения срок.

В хода на извършената проверка, освен материалите по досъдебното производство срещу Емил Първанов, бяха проверени и всички преписки и досъдебни производства, по които прокурор Качорев е наблюдаващ прокурор с оглед изпълнение на задълженията му, произтичащи от разпоредбите на ЗСВ и НПК. Проверено бе дали са били спазвани законоустановените срокове за провеждане на разследването, каква е била ритмичността на извършваните действия по разследването и упражнявал ли е стриктен надзор за законосъобразно и своевременно провеждане на разследването. Резултатите от извършената проверка сочат, че процесуално-следствените действия не са извършвани ритмично по досъдебните производства, наблюдавани от прокурор Качорев. Установени са ръководени от Качорев разследвания, продължили повече от 7-8 години, без да са приключени с окончателен акт. Установени са случаи, през които които не са извършвани никакви процесуално-следствени действия или обемът на извършените такива е явно несъпоставим с изтеклия изключително дълъг период на разследване.

За установените дисциплинарни нарушения не само по досъдебното производство срещу Първанов, но и за цялостната дейност на Георги Качорев като прокурор главният прокурор поиска Прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу прокурор Качорев.

При проверката е установено още, че прокурор Георги Качорев е прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, но повече от 8 години е командирован да изпълнява функции на прокурор в Окръжна прокуратура – Благоевград. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди предприемане на незабавни действия за прекъсване на командироването на прокурор Качорев в Окръжна прокуратура – Благоевград.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.