Катастрофа с турски камион затвори за пет часа движението на „Дунав мост“ 

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 13 декември 2018

Премиерът на Македония прие делегация на Южното крило на обединените сили на НАТО

Живеем в пренаселени домове Две трети от младежите нямат собствена стая

Вълчев: В момента има три инструмента на принуда родителите да изпращат децата си на училище, които не са достатъчни

Интензивен трафик на товарни автомобили по границите на България

60 хил. подкрепиха строителите Председателят на парламента, регионалният министър и шефът на пътната агенция застанаха зад професионалистите

„Кроношпан“ изгражда автоматична станция за контрол на въздуха Местоположението й ще бъде уточнено с Община Велико Търново

6 г. затвор за незаконно производство на цигари

Деканът на Медицинския университет е законно избран Решението не подлежи на обжалване

И Испания ще вдига минималната работна заплата

Мая Манолова наградена за „модна икона“ в политиката

База на НАТО на българския бряг няма да е приятно за Русия (обзор) Светът разбра, че мечки не ходят по улиците на Москва

МВР: Нивото на терористична заплаха в България остава ниско

„Труд“ с туристическа награда Банско получи приз за най-успешна зимна община

Москов трае за риска от зика на олимпиадата

Без отговор остана депутатско запитване към здравния министър Петър Москов относно опасността от разпространение на зика в България. В разгара на лятото и на увеличаващия се трафик на големи групи хора заради олимпийските игри в Бразилия, където бушува опасният вирус, Москов замълча. Въпреки че отчет той трябва да даде в рамките на две седмици след запитването, отговорът му е отложен чак за края на лятото – 30 август.

Преди десетина дни народният представител от Реформаторския блок Петър Славов е отправил въпрос към здравния министър за това какви мерки са взети за „своевременно установяване и лечение на заразени с вируса зика с оглед очаквания повишен брой пътувания към Бразилия и обратно“.

Основание за притеснения има заради предупреждение на експерти от СЗО, че и обикновени комари могат да разнасят зика, ако са ухапали преди това носител на вируса, обясни пред „Труд“ Петър Славов. Очаква се трафикът от и към Бразилия да стане много интензивен от различни точки на света, включително страната ни.

Делегацията ни за игрите в Рио включва 106 души – спортисти, треньори, лекари, технически и административни лица и др., по данни на Българския олимпийски комитет. Всички те ще пътуват към и от Бразилия на различни дати. Олимпиадата започва на 5 август и приключва на 21 август.

Необходимо е да се знае ще има ли например устройства по летищата за установяване на повишена телесна температура, да речем, какви мерки се предвиждат срещу зика. Отговорът на министър Москов обаче явно ще дойде след ваканцията на парламента, коментира още Славов. Вирусът е изключително опасен за бременни, тъй като причинява тежки малформации на плода.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.