Кметът на Елена получи висок пост в Страсбург

Млади семейства трайно се заселват в планинското градче

Еленският бут от свинско месо ще бъде сертифициран в ЕС като запазена географска марка

Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев получи висок пост като на 12 юли бе избран за ръководител на българската национална делегация в Конгреса на местните и регионални власти в Съвета на Европа. Предложението за членовете на националната делегация се прави от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Мандатът за членството в Конгреса е от 2016-2020 година. Заседанията на европейския орган се провеждат в Страсбург.

"Конгресът е консултативен орган, който съблюдава за изпълнението на директивите на Европейската харта за местно самоуправление. Институцията подпомага работата на местните и регионални власти в страните от ЕС", разяснява инж. Дилян Млъзев.

Амбициозният мъж управлява втори мандат община Елена и се слави като един от най-успешните кметове на ГЕРБ. Като приоритет в работата си, напористият кмет изтъква проектите, по които работи общинската администрация.

"С около 60% се очаква да паднат енергийните разходи в двете училища в Елена - началното "Иларион Макариополски" и СОУ "Иван Момчилов", след въвеждането на мерки за енергийна ефективност на сградата. Общината ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Предвижда се да бъде извършено саниране, пълна подмяна на дограмата, монтиране на нова отоплителна система с екологично гориво от пелети и подмяна на водогрейната инсталация. Стойността на проекта ще е около 1,8 млн. лева", посочва инж.Млъзев.

По ПРСР кметската управа на Елена ще кандидатства и с друг проект за ремонт на пътната инфраструктура. Рехабилитацията ще обхване три отсечки, предимно до селища, които развиват селски туризъм. Общата дължина на трасето за рехабилитация е около 18 км. Става въпрос за отсечките Елена – Багалевци - Тодювци, Чакали - Палици и Мийковци - Игнатовци.

"Ремонтът им се калкулира на около 3,5 млн. лева.

С друг проект от новия програмен период продължава услугата "личен асистент". Тя се предоставя на 50 лични асистенти и 7 домашни помощници. С 19 440 лева от фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика, ще се модернизира кухненското оборудване на Домашния социален патронаж в Елена.

От социалната услуга се възползват над 120 потребители в Общината, предимно възрастни и хора с увреждания", изрежда инж. Млъзев.

Находчивият управник споделя, че напоследък се наблюдава засилена тенденция на възраждане на обезлюдените села и махали в сърцето на Стара планина. Цели фамилии се заселват сред китната природа, но искат добра инфраструктура, електроснабдяване и водоснабдяване, интернет, телекомуникации.

"В същото време обаче повечето от тези хора се водят с адресна регистрация в големите градове, откъдето идват. Наскоро ми донесоха подписка от 31 души от село Хъневци, която е изпратена и до омбудсмана. Но как да задействам процедури за водоснабдяване, за което настояват, като справка в служжба ГРАО сочи, че селището е с нула жители? На каква база общината да кандидатства за средства?", коментира инж.Млъзев.

Кметът на планинското градче с радост доверява, че млади семейства се заселват трайно в Елена. Единият от тези мъже вече работи в полицията, а съпругата му в кметската администрация. Друг млад мъж е юристконсулт на общината, а жена му си има малък частен бизнес.

Общинската управа на града е в трескава подготовка за грандиозното рали Елена-Твърдица, както и на празника на меда. Отсега се стягат за прочутия празник на еленския бут, който по традиция е в средата на октомври и се очаква да събере хиляди гости от цяла България. Заради големия интерес на почитатели на месния деликатес от цялата страна, четвъртото издание на празника тази година ще е три дни. "От петък до неделя ще има дегустации, състезания, скари, касаплък по еленски, много музикални изяви", информира инж.Млъзев.

Градоначалникът обяснява, че прочутият еленски бут от свинско месо е в процедура за сертифициране в ЕС като запазена географска марка. "В Елена има цех, който е лицензиран производител на месния специалитет. Бутовете там се приготвят по стара балканска технология само от месо, сол и с помощта на чистия планински въздух, без консерванти и изкуствена вентилация", изтъква кметът на Елена.

Инж. Дилян Млъзев е потомък на славния търновски болярин Кършо войвода. Първенецът на възрожденското селище не крие, че е ротарианец. "Кауза на местния Ротари клуб е да се съхрани историята на Елена. Със средства, събрани от няколко благотворителни бала, издадохме двата тома на "Еленски сборник". Те са фототипни издания на оригиналните от 1931 и 1938 година и са систематизирана информация за знакови личности, исторически събития, георграфско описание на еленския край", реди инж.Млъзев. Сборникът е отпечатан в тираж от 500 броя, като 400 екземпляра са предоставени на местната библиотека. Изданието ще се продава в музея в Елена.

Кметските отговорности не пречат на инж.Дилян Млъзев намира време и за любими лични занимания. Поддържа форма с колоездене като върти педали по стръмни планински терени след работа и през уикендите. Най-дългият му пробег е малко над 100 км при 1831 м денивелация на трасето.

Запален е по компютри и електроника. Вечер обича да свири на електрическа китара и да разучава парчета на любими рок групи. Използва всяка възможност, за да е с 8-годишната си дъщеричка Ерика. Наскоро тя се научила да кара колело, и често двамата ходят на кратки походи в Балкана или край живописния язовир Йовковци. През миналата година са изкачили връх "Чумерна", а тази година са нощували за първи път на палатка край Мийковската река.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица