Сняг затрупа Пекин (ВИДЕО)

Ердоган заплаши САЩ: Ще признаем геноцида над индианците

Три ракии пил шефът на Пътното в Перник, преди да седне зад волана

Тодор Кантарджиев: Все още не е късно за противогрипна ваксина

Г-жа Батик доведе Индонезия у нас Рисуването с восък върху коприна е древно азиатско изкуство

Пентагонът: Използваме авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Турция

Затягат водния режим в Перник от днес

Дронове ще охраняват турските сондажни кораби край Кипър

Сблъсъци между демонстранти и полицията в Ливан

Ето какво ще бъде времето днес

Мачовете и спортът по телевизията днес

На 16 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 16.12.2019

Търг за реликви от „Междузвездни войни“ Предишен подобен аукцион събра 500 000 долара

Розовите болшевики скочиха и на Клинт Истууд Либерални журналисти искат бойкот на новия му филм

Кметът на Елена получи висок пост в Страсбург

Млади семейства трайно се заселват в планинското градче

Еленският бут от свинско месо ще бъде сертифициран в ЕС като запазена географска марка

Кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев получи висок пост като на 12 юли бе избран за ръководител на българската национална делегация в Конгреса на местните и регионални власти в Съвета на Европа. Предложението за членовете на националната делегация се прави от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Мандатът за членството в Конгреса е от 2016-2020 година. Заседанията на европейския орган се провеждат в Страсбург.

„Конгресът е консултативен орган, който съблюдава за изпълнението на директивите на Европейската харта за местно самоуправление. Институцията подпомага работата на местните и регионални власти в страните от ЕС“, разяснява инж. Дилян Млъзев.

Амбициозният мъж управлява втори мандат община Елена и се слави като един от най-успешните кметове на ГЕРБ. Като приоритет в работата си, напористият кмет изтъква проектите, по които работи общинската администрация.

„С около 60% се очаква да паднат енергийните разходи в двете училища в Елена – началното „Иларион Макариополски“ и СОУ „Иван Момчилов“, след въвеждането на мерки за енергийна ефективност на сградата. Общината ще кандидатства по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/. Предвижда се да бъде извършено саниране, пълна подмяна на дограмата, монтиране на нова отоплителна система с екологично гориво от пелети и подмяна на водогрейната инсталация. Стойността на проекта ще е около 1,8 млн. лева“, посочва инж.Млъзев.

По ПРСР кметската управа на Елена ще кандидатства и с друг проект за ремонт на пътната инфраструктура. Рехабилитацията ще обхване три отсечки, предимно до селища, които развиват селски туризъм. Общата дължина на трасето за рехабилитация е около 18 км. Става въпрос за отсечките Елена – Багалевци – Тодювци, Чакали – Палици и Мийковци – Игнатовци.

„Ремонтът им се калкулира на около 3,5 млн. лева.

С друг проект от новия програмен период продължава услугата „личен асистент“. Тя се предоставя на 50 лични асистенти и 7 домашни помощници. С 19 440 лева от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика, ще се модернизира кухненското оборудване на Домашния социален патронаж в Елена.

От социалната услуга се възползват над 120 потребители в Общината, предимно възрастни и хора с увреждания“, изрежда инж. Млъзев.

Находчивият управник споделя, че напоследък се наблюдава засилена тенденция на възраждане на обезлюдените села и махали в сърцето на Стара планина. Цели фамилии се заселват сред китната природа, но искат добра инфраструктура, електроснабдяване и водоснабдяване, интернет, телекомуникации.

„В същото време обаче повечето от тези хора се водят с адресна регистрация в големите градове, откъдето идват. Наскоро ми донесоха подписка от 31 души от село Хъневци, която е изпратена и до омбудсмана. Но как да задействам процедури за водоснабдяване, за което настояват, като справка в служжба ГРАО сочи, че селището е с нула жители? На каква база общината да кандидатства за средства?“, коментира инж.Млъзев.

Кметът на планинското градче с радост доверява, че млади семейства се заселват трайно в Елена. Единият от тези мъже вече работи в полицията, а съпругата му в кметската администрация. Друг млад мъж е юристконсулт на общината, а жена му си има малък частен бизнес.

Общинската управа на града е в трескава подготовка за грандиозното рали Елена-Твърдица, както и на празника на меда. Отсега се стягат за прочутия празник на еленския бут, който по традиция е в средата на октомври и се очаква да събере хиляди гости от цяла България. Заради големия интерес на почитатели на месния деликатес от цялата страна, четвъртото издание на празника тази година ще е три дни. „От петък до неделя ще има дегустации, състезания, скари, касаплък по еленски, много музикални изяви“, информира инж.Млъзев.

Градоначалникът обяснява, че прочутият еленски бут от свинско месо е в процедура за сертифициране в ЕС като запазена географска марка. „В Елена има цех, който е лицензиран производител на месния специалитет. Бутовете там се приготвят по стара балканска технология само от месо, сол и с помощта на чистия планински въздух, без консерванти и изкуствена вентилация“, изтъква кметът на Елена.

Инж. Дилян Млъзев е потомък на славния търновски болярин Кършо войвода. Първенецът на възрожденското селище не крие, че е ротарианец. „Кауза на местния Ротари клуб е да се съхрани историята на Елена. Със средства, събрани от няколко благотворителни бала, издадохме двата тома на „Еленски сборник“. Те са фототипни издания на оригиналните от 1931 и 1938 година и са систематизирана информация за знакови личности, исторически събития, георграфско описание на еленския край“, реди инж.Млъзев. Сборникът е отпечатан в тираж от 500 броя, като 400 екземпляра са предоставени на местната библиотека. Изданието ще се продава в музея в Елена.

Кметските отговорности не пречат на инж.Дилян Млъзев намира време и за любими лични занимания. Поддържа форма с колоездене като върти педали по стръмни планински терени след работа и през уикендите. Най-дългият му пробег е малко над 100 км при 1831 м денивелация на трасето.

Запален е по компютри и електроника. Вечер обича да свири на електрическа китара и да разучава парчета на любими рок групи. Използва всяка възможност, за да е с 8-годишната си дъщеричка Ерика. Наскоро тя се научила да кара колело, и често двамата ходят на кратки походи в Балкана или край живописния язовир Йовковци. През миналата година са изкачили връх „Чумерна“, а тази година са нощували за първи път на палатка край Мийковската река.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.