МВР праща полицаи на остров Лесбос

Министерството на вътрешните работи командирова полицаи на остров Лесбос. Униформените пътуват до там с правителствения „Еърбъс“. Това става ясно от писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Свиленски до министър Ивайло Московски. От пресцентъра на МВР реагираха на всички запитвания на „Труд“ и от поясненията стана ясно кой от вътрешното ведомство и с каква цел е пътувал до остров лесбос.

Министър Московски отговаря на Свиленски, че за периодите 1-5 май и 1-5 юли 2016 г. Авиоотряд 28 е извършил два полета за МВР. Първият е на 2 май, а вторият - на 3 юли. От проверка в международната системата за полети става ясно, че правителственият „Еърбъс“ е кацал на летище Митилини. И двата полета са на стойност 10 134 лв.

От пресцентъра на вътрешното министерство обясниха, че става въпрос за изпълнение на реадмисионното споразумение между ЕС и Турция. С двата полета се летели между 20 и 25 български полицаи, които са командировани на остров Лесбос. Тяхната задача е да участват в операция по линия на Фронтекс. Задачата на униформените е да връщат мигранти от Гърция в Турция. Разходите за полетите се поемат от Фронтекс, уточниха от пресцентъра на МВР. Подобен полет с командировани полицаи щяло да има и през август, а командировките се планирали месец за месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини