Госпожа Ципрас изненада правителството

Перистера Базиана, жената до гръцкия премиер Алексис Ципрас, се оказа голямата изненада правителството ни. Едва в четвъртък следобед станало ясно, че тя ще придружава Ципрас по време на посещението му в София на 1 август. Чиновници трескаво започнали да съставят програма за госпожата, но веднага се появил и втори деликатен момент - липсата на друга първа дама, която да я придружава по време на обиколките на културни и исторически паметници.

Научавайки за неволите на правителствените чиновници, реформатори начаса предложиха г-жа Ципрас да бъде закарана с хеликоптер на Бузлуджа, като припомниха, че именно тя още през 1990 година вкарва партньора си в комунистическата партия. Най-вероятно програмата на Палистера Базиана, която гърците наричат Бети, ще включва обиколка на националния исторически музей и на Боянската църква.

Две са основните теми за разговори между премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас - геополитическата ситуация и енергийните проекти. Предвидени са срещи между министри от двете правителства, които ще се проведат в резиденция „Бояна“. Румяна Бъчварова ще обсъди с колегата си Николаос Тоскас проблемите с бежанската вълна.

От енергийния ни министър Теменужка Петкова се очаква да договори ускорено завършване на междусистемна газова връзка между двете държави, както и участието на България в изграждането на терминал за втечнен природен газ в Александруполис. Терминалът е важен за страната ни, защото ще позволи доставките на втечнен газ. Освен това се предвижда той да доставя гориво и за хъб “Балкан”.

Коментари

Задължително поле