Слави Трифонов за влизането му в политиката: Тикат ме към нещо, за което се двоумя (обзор)

Седмица преди референдума тв водещият ще направи голям концерт на Орлов мост

Разни субекти сериозно ме тикат към нещо, за което се двоумя. Обикновено когато човек си го проси, си го получава - това заяви Слави Трифонов в ефира на Би Ти Ви, докато водещият Антон Хекимян му задаваше въпроса ще влезе ли в българската политика.

Повод за интервюто на Трифонов стана решението на Конституционния съд от четвъртък, с което бяха отхвърлени три от въпросите на предстоящия референдум (виж карето).

“Ако някой си мисли, че това е финалът или краят, значи нещо се е объркал. Аз не излизам от мое собствено име да правя някои неща. Аз съм човек, който води телевизионно шоу в една част от живота ми - тя е професионална. В личен план съм гражданин. Като гражданин на тази държава имам моите права по начина, по който ми ги дава конституцията. Понеже ги имам, ще ги използвам”, заяви Слави Трифонов.

Според него Конституционният съд не действа спрямо ангажимента си към българския народ, а към политическата класа. По думите му постъпката на магистратите е неморална и непочтена, но референдум все пак ще има.

“Най-висшият съд в България се казва българският народ, той стои в конституцията най-отгоре”, каза Трифонов и допълни, че въпросите в инициирания референдум ще променят политическото статукво. Той обеща, че седмица преди провеждането на референдума, който ще се състои в началото на ноември заедно с президентския вот, ще направи голям концерт на Орлов мост.

Плевнелиев атакува допитването

Подписите бяха далеч над необходимите

Идеята за допитването бе на Инициативния комитет, в който влизат телевизионният водещ и неговият екип от сценаристи. За няколко месеца те и доброволци събраха близо 700 000 подписа, които внесоха в Народното събрание. След проверката в ГРАО подписите останаха над 600 хил., което е далеч над необходимото по закон, за да бъде задължена властта да свика референдум.

Отпадналите

Впоследствие президентът Росен Плевнелиев даде шестте въпроса от допитването на КС, тъй като според него били в разрез с основния закон.

Преди два дни магистратите единодушно решиха, че питанията: Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?, трябва да отпаднат.

Така на референдума заедно с президентските избори през есента ще може да се гласува само по въпросите: “Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?” “Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” “Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика