Референдум за водата в Кресна

Кресна днес гласува дали да стане член на Водната асоциация или не. С гласа си хората напрактика ще решат бъдещето на Асоциацията по ВиК в Пиринско.

Кметът Николай Георгиев свика общо събрание на жителите на общината. Поводът е нуждата от вземане на решение „за“ или „против“ присъединяването на община Кресна към Асоциацията по ВиК в област Благоевград. Събранието, на което ще се вземе крайното решение, ще се проведе пред сградата на община Кресна днес от 18:30 часа.

Право за участие в общото събрание на населението на Кресна имат всички граждани с избирателни права на територията на общината, които имат постоянен или настоящ адрес преди 31.07.2016 г. В тази връзка на информационните табла пред всяка избирателна секция на територията на община Кресна ще бъдат поставени актуализирани списъци на гражданите с избирателни права.

Съгласно разпоредбите на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС), общото събрание на населението се смята за редовно, ако на него присъстват не по-малко от една четвърт от гражданите с избирателни права в общината. Когато в определения час не са се явили посоченият брой граждани, събранието се отлага с един час, след което се провежда с онези, които присъстват. Техният брой обаче не може да бъде по-малък от една десета от всички граждани с избирателни права.

Решението се приема с гласовете на не по-малко от половината от присъствалите на събранието гласоподаватели.

Общо събрание на населението от този тип се провежда за първи път в региона.

За да е редовно решението то трябва да са гласували повече от половината от присъстващите.

Мотивите на кмета против Водната асоциация са, че след влизането цената на водата ще се повиши. Същото смятат и жителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини