Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

В Лондон ще бъдат връчени наградите БРИТ

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

Меси развали проклятието „Челси”

Жандармерист спаси мишелов край Монтана

Стотици се простиха с Павел Панов

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

Процесът срещу обвинен в изнасилване екскмет на Пазарджик и Стрелча стартира при закрити врати

Дългоочакваният процес срещу бившия кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев стартира на 1 август (понеделник) при закрити врати в зала 10 на Районния съд в Пловдив. Дългогодишният лидер на БСП в двата града е обвинен в извършване на две престъпления в средата на януари 2016 г.: по чл. 152 ал. 2 от НК за съвкупление с лице от женски пол, ненавършило 18 години, като го привел в безпомощно състояние, и по чл. 193 ал. 1 от НК – че е опил с алкохолна напитка същото лице. За първото престъпление законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, а за второто – до 6 месеца затвор или глоба до 500 лв.

Докладчик по делото е пловдивският районен съдия Димитър Кацарев, а процесът е при закрити врати заради наличие на твърди лични и интимни подробности и детайли около изнасилването на 16-годишната Ирена Б. от Стрелча. За първото заседание са призовани 16 свидетели и 10 вещи лица, които ще бъдат разпитвани и на следващия ден – 2 август (вторник). До насрочването на делото в Съдебната палата в Пловдив се стигна след закрито заседание на наказателния състав на ВКС (Върховния касационен съд) и заради факта, че в Районен съд-Панагюрище работят само двама съдии. По отношение на всеки един от тях бе налице императивна забрана по чл.29, ал.1, т.1, буква “Г” от НПК за участие в състава на съда, разглеждащ делото по същество, се казва още в определението. Затова ВКС прецени, че делото следва да се изпрати на друг, равен по степен съда с оглед осигуряване бъдещото нормално протичане на процеса, включително и гарантиране непредубеденост на въззивната инстанция. Най-близък такъв е Пловдивският, поради което делото бе възложено на Районния съд под тепетата.

От януари до момента Иван Евстатиев се намира в пазарджишкия арест въпреки многократните опити на неговите адвокати да променят мярката му за неотклонение в по-лека заради здравословни проблеми, заради които бе лекуват в местната болница. Всички съдебни състави прецениха, че състоянието на екскмета позволява той да дочака процеса в следствения арест.