Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 14 декември 2019

На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

Дават 30 млн. лв. на бизнеса, за да задържа през цялата година сезонните работници

30 милиона лева за бизнеса, за да остави на работа през цялата година сезонните работници. Парите се отпускат по нова европрограма, която тръгва наесен, съобщи БТВ.

Програмата е за фирми, чиято дейност има сезонен характер – строителство, хотелиерство, ресторантьорство. С част от парите задължително трябва да бъдат обучени и наемани безработни.

„Ние имаме дефицит на кадри. Ако ние трябва да обучаваме шлосери за готвачи, това е съвсем различно и държавата трябва да се включи в по-сериозен аспект“, каза Невяна Иванова, собственик на заведения по морето.

Фирмите трябва да оставят персонала си на работа през цялата година, като за месеците извън активния сезон програмата ще поеме осигуровките за половин работен ден и необходимите обучения.

„Всички собственици на заведения се опитват да задържат персонала си и той да е един и същ и следващия сезон, защото е много трудно да започваш всяко лято от нулата“, допълни Иванова.

От социалното министерство обясниха, че схемата е опит да се запазят работните места, като се запазят и квалифицираните кадри.

Търсейки спасение от кризата в Северозападна България, Петър от Берковица работи на морето – през лятото в ресторанти, а през зимата – в дискотеки и барове. Скептичен е, че персоналът ще иска да остане извън сезона на половин работен ден.

„Може би с тази половин работна заплата аз лично няма да си покрия 1/3 от разходите, с които мога да преживявам един месец“, коментира той.

Фирмите ще могат да кандидатстват от есента. Проектите им трябва да са за минимум 20 хиляди евро и максимум 200 хиляди евро. Съфинансиране не се изисква.

Програмата ще действа до 2018-а година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.