Затворник получи присъда за сводничество и изнасилване

Изтърпяващ 4-годишна присъда за трафик, получи потвърждение на друго 4-годишо наказание за сводничество и изнасилване. Присъдата потвърди Окръжният съд в Търговище, който обаче измени първоначално наложения „строг” режим в „общ” и изтърпяване на наказанието в затворническо общежитие от открит тип. Предстои определяне на общо наказание по двете присъди, пише в решението.

Младият мъж от Омуртаг първоначално е съден от Районния съд там за сводничество на две момичета, едното непълнолетно. За два дни през октомври 2012г. той осигурил 9 клиенти на двете момичета, които заработвали по 20 лв. на сеанс в села от Върбица и Омуртаг. Освен за свождането с користна цел, той е съден и за изнасилване на едното момичето.

Обвинителният акт срещу него бил внесен през април 2014г., но младият мъж забегнал зад граница и бил обявен за издирване в Германия с европейска заповед за арест. Задържали го в края на 2015г., когато се завърнал у дома. Тогава била приведена в изпълнение присъда от 4 години за трафик, който бил извършен след сводничеството и изнасилването.

През март тази година съдът в Омуртаг му наложил общо наказание от 4 години и глоба от 10 000 лв. Произнасянето било по съкратеното съдебно следствие с признаване на фактите за станалото през 2012г. , което довело до задължително намаляване на полагащите се наказания. Присъдата трябвало да се изтърпи в затвор при първоначален „строг” режим.

Осъденият жалил наказанието, което било несправедливо и поискал намаляването му. Окръжният съд в Търговище потвърди срока, но промени режима, записвайки, че: „Младата възраст на подсъдимия и основаната цел на законодателя – превъзпитаване му към спазване на законите и добрите нрави, са основния мотив съдът да счита, че първоначалният режим на изтърпяване следва да бъде определен на „общ“, а мястото – общежитие от открит тип”.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдия от съдебния състав, гледал обжалването в Окръжния съд в Търговище, има особено мнение за изменения режим и изразява несъгласие с промяната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право