Муден старт за номадите от Първа лига

Рестартът е даден. „А“ група вече е Първа лига, а дебютните мачове са в историята. Но като всяко начало и това ще е трудно. Пролича си още след вдигането на завесата в Пловдив, където новаците „Локомотив“ (Горна Оряховица) и „Нефтохимик“ откриха новия формат на шампионата. Двубоят не впечатли с нищо и завърши без гол. По-тъжното в случая бе, че след 20-годишно изгнание по долните дивизии „железничарите“ бяха лишени от възможността да приемат отново двубой от елита у дома и трябваше да посрещнат „шейховете“ пред почти празни трибуни на стадиона в кв. „Лаута“.

Още по-тъжното е, че това не бе единичен случай и Първа лига стартира с куп мачове на неутрален терен. Пловдивското дерби загуби част от чара си, след като бе преместено край морето. За пръв път в историята на сблъсъка между двата тима Бургас стана арена на съревнованието между „канарчета“ и „смърфове“. Единствено София имаше до момента тази чест, а това се случи през март 2014-а, когато на Националния стадион „Васил Левски“ Ботев“ удари „Локомотив“ с 2:1. Сега победител в дербито нямаше, а срещата на „Лазур“ заръши 1:1. Двубоят бе опорочен от бой между двете агитки, състоял се на магистрала „Тракия“.

Дани Кики откри резултата в 67-ата минута след хубава атака на символичните гости. Преднината на „черно-белите“ се запази едва 8 минути, преди Иван Стоянов да изравни, въпреки че голът бе от засада.

"Срамна работа, още в първия кръг - ядоса се Илиан Илиев, наставникът на „Локо“. - Това не е случайна грешка, не бива да е така. Приемаме резултата, но не по този начин. В петата минута имаше игра с ръка, пак при този страничен съдия... Не се получи много качествен двубой, имаше нерви, не си решихме мача с втори гол, трябва да приемем резултата."

Николай Костов, старши треньор на „Ботев“, също призна за липса на качество в срещата: „Играта бе накъсана. То е и психология. Но не съдя никого, далеч сме от критериите на съвременния футбол. Не стана хубав мач. Неочаквано за нас „Локо“ игра с дълги подавания, а ние не бяхме подготвени за такъв футбол, признавам. Мисля, че отстъпвахме в единоборствата за високите топки и така Камбуров създаде доста опасности пред нашата врата.“

Другият съботен двубой противопостави новаците „Дунав“ и „Верея“, като и тази среща се игра далеч от стадиона в Русе, където по програма трябваше да се състои мачът. Завърналият се след 26-годишна пауза в елита русенски тим прие своя съперник в Разград, защото все още няма лицензирана арена. Попадения в мача така и не паднаха, а новите представители на Първа лига не впечатлиха с представянето си и тепърва ще трябва да доказват, че имат класата да са сред майсторите.

Единствената победа дойде на „Българска армия“, където над 8000 „червени“ гърла станаха свидетели на друго впечатляващо завръщане - на ЦСКА в професионалния футбол.

Диого Виана реализира и двете попадения за „армейците“ при успеха с 2:0 над „Славия“, която с грамотни действия остави добри впечатления. Приветствие на Христо Стоичков 8 минути преди началото на двубоя смълча стадиона преди феновете да избухват във възторг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ