МФ потвърди: Има риск от фалити на университети

Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки, предупреждава финансовият министър Владислав Горанов на последното правителствено заседание, провело се в сряда. Това се вижда от стенограмата, публикувана на интернет страницата на Министерския съвет.

Причина за думите на Горанов е решението на кабинета да бъдат отпуснати 1.3 милиона лева от Републиканския бюджет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, който изпитва големи финансови затруднения.

С изказването си финансовият министър повтаря написаното от „Труд“ в края на месец май, когато експерти прогнозираха пред вестника , че „до една-две години ще има фалити“ на висши учебни заведения.

„Без да съм лош пророк, проблемът на ВТУ няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година-две за масови фалити на висши училища“, казва по време на заседанието на Министерския съвет Владислав Горанов. И съветва образователния министър Меглена Кунева да осъществи спешна реформа в сектора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование