Побой между работници в кравеферма завърши със счупена ръка

Будни боляри искат да издигнат паметник на цар Ивайло, закрит мост над Янтра и да позлатят кубетата на Патриаршията в Търново Трите проекта ще струват общо около 12 млн. лева

Трусът събори комин в Садово, заподозряха го за ВиК авария

Изправят пред Темида син, пребил майка си Мъжът нарушил заповед за защита срещу домашно насилие

Съдят ученик за търговия с наркотици Съученик издал деветокласника наркопласьор

Президентът Румен Радев назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА

Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора мъжа, който уби с джипа си 6-годишно дете в Панагюрище Решението ще бъде обжалвано

Жена се оплака, че е отвлечена и изнасилена Лекари не откриха следи от насилие

Корея похарчи над 220 000 долара за тридневната визита на сестрата на Ким Чен-ун

Малките старозагорски математици спечелиха 11 медала в Тайланд

ВСС купува два апартамента

Ангела Меркел осъди смъртта на цивилни граждани в Сирия

Закъсал ТИР затвори пътя Варна-Добрич

Зика може да се адаптира към родните комари

Съществува възможност вирусът зика да се адаптира към комарите, които се намират по нашите географски ширини. Това обясни пред „Труд“ акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН и професор по вирусология. Той обаче отбеляза, че към момента няма доказателства, че това ще се случи, и напомни, че лятото е сезонът на ентеровирусните инфекции, които в някои случаи могат да доведат до тежки здравословни усложнения.

Народният представител от Реформаторския блок Петър Славов отправи запитване към здравния министър за това какви превантивни мерки ще вземе държавата срещу зика заради олимпиадата в Бразилия и бушуващата там инфекция. Повод за притесненията стана случай на зика, регистриран в Румъния. Медицински специалисти предупредиха, че вирусът може да се адаптира към комарите у нас и в северната ни съседка и те също да станат негови разпространители.

„Свидетели сме на това как инфекция, която се разпространяваше по делтата на Нил, стигна и до делтата на Дунав. Смятам обаче, че за бременните жени у нас опасността не идва толкова от зика, колкото от инфекции като парвовирусните, рубеолата, която може да причини тежки усложнения при плода, и други“, посочи акад. Гълъбов.

В навечерието на летните олимпийски игри в Рио различни спортисти от няколко държави вече заявиха, че няма да участват заради страх от зараза със зика.