Зика може да се адаптира към родните комари

Съществува възможност вирусът зика да се адаптира към комарите, които се намират по нашите географски ширини. Това обясни пред „Труд“ акад. Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН и професор по вирусология. Той обаче отбеляза, че към момента няма доказателства, че това ще се случи, и напомни, че лятото е сезонът на ентеровирусните инфекции, които в някои случаи могат да доведат до тежки здравословни усложнения.

Народният представител от Реформаторския блок Петър Славов отправи запитване към здравния министър за това какви превантивни мерки ще вземе държавата срещу зика заради олимпиадата в Бразилия и бушуващата там инфекция. Повод за притесненията стана случай на зика, регистриран в Румъния. Медицински специалисти предупредиха, че вирусът може да се адаптира към комарите у нас и в северната ни съседка и те също да станат негови разпространители.

„Свидетели сме на това как инфекция, която се разпространяваше по делтата на Нил, стигна и до делтата на Дунав. Смятам обаче, че за бременните жени у нас опасността не идва толкова от зика, колкото от инфекции като парвовирусните, рубеолата, която може да причини тежки усложнения при плода, и други“, посочи акад. Гълъбов.

В навечерието на летните олимпийски игри в Рио различни спортисти от няколко държави вече заявиха, че няма да участват заради страх от зараза със зика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве