От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Днес кандидатстваме за банковия съюз Прехвърляме част от надзорните функции на ЕЦБ

На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Окончателно: Дворецът „Ситняково“ е собственост на държавата

Дворецът „Ситняково“ е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), потвърждавайки решенията на предишните съдебни инстанции. Двете царски особи са осъдени „да предадат владението на имота в държавна полза“.

Каква точно е сметката между държавата, чиито защитници претендират за обезщетения заради „неоснователното й лишаване от ползване на имота“, и Симеон, който иска да му бъдат възстановени парите, дадени за подобрения и ремонти, ще се реши от ВКС в открито съдебно заседание, след като Царя плати държавните такси.

Съдебното решение е окончателно. То е по най-известното от петте дела за т. нар. царски имоти, които държавата чрез адвокатска къща „Савова и сие” води срещу коронованата фамилия. Бившите величества търпят поредна загуба в съдебните битки за богатството си, тъй като не получиха двореца „Кричим“, а на първа инстанция изгубиха „Саръгьол“ и „Царска Бистрица“.

„Още през ноември 2014 г. Софийският градски съд отсъди, че резиденция „Ситняково“ никога не е била частен имот на бившите монарси, а е върху държавна земя. А миналото лято в Софийския апелативен съд делото беше обявено за решаване още на първото открито заседание, след като доказателствените искания на наследниците им не бяха уважени“, припомни вчера адвокат Ирен Савова.

Съдебният спор за комплекса „Ситняково“ продължи около 5 години, а папките по него съдържат над 2000 страници документи. По подобие на предишните дела, спечелени от държавата, и тук съдът е установил, че т.нар. Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не – както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят – като „граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис III.“

Комплексът от 3 сгради сред прекрасна природа е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон, а днес е със статут на недвижима културна ценност. Разположен е на 20 дка земя. През 1993 г. е даден за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.