Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Хванаха бургазлия да “готви” дрога в Сливен

Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд”: Иванчева бавеше всичко

Третото дете на Кейт и Уилям е момче

Благоевград и още четири общини ще изграждат инсталации за преработка на отпадъци

Жандармеристката, уцелена от бомбичка: Това не успя да ме пречупи

Земеделски производител и авери нападнали младежи да признаят кражба на гориво

Плащаме по-скъпо и за по-некачествени храни от хората на Запад Ядем шоколад с по-малко какао, а децата ни - мляко с повече палма

Съветът на Европа: Общественото отношение към мигрантите и бежанците в България е отрицателно

Окончателно: Дворецът „Ситняково“ е собственост на държавата

Дворецът “Ситняково” е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), потвърждавайки решенията на предишните съдебни инстанции. Двете царски особи са осъдени „да предадат владението на имота в държавна полза“.

Каква точно е сметката между държавата, чиито защитници претендират за обезщетения заради „неоснователното й лишаване от ползване на имота“, и Симеон, който иска да му бъдат възстановени парите, дадени за подобрения и ремонти, ще се реши от ВКС в открито съдебно заседание, след като Царя плати държавните такси.

Съдебното решение е окончателно. То е по най-известното от петте дела за т. нар. царски имоти, които държавата чрез адвокатска къща „Савова и сие” води срещу коронованата фамилия. Бившите величества търпят поредна загуба в съдебните битки за богатството си, тъй като не получиха двореца „Кричим“, а на първа инстанция изгубиха „Саръгьол“ и „Царска Бистрица“.

„Още през ноември 2014 г. Софийският градски съд отсъди, че резиденция „Ситняково“ никога не е била частен имот на бившите монарси, а е върху държавна земя. А миналото лято в Софийския апелативен съд делото беше обявено за решаване още на първото открито заседание, след като доказателствените искания на наследниците им не бяха уважени“, припомни вчера адвокат Ирен Савова.

Съдебният спор за комплекса „Ситняково“ продължи около 5 години, а папките по него съдържат над 2000 страници документи. По подобие на предишните дела, спечелени от държавата, и тук съдът е установил, че т.нар. Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не – както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят – като “граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис III.”

Комплексът от 3 сгради сред прекрасна природа е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон, а днес е със статут на недвижима културна ценност. Разположен е на 20 дка земя. През 1993 г. е даден за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.