„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Министър Маринов: Италианските власти не знаят за кого са предназначени задържаните вагони с отпадъци

Окончателно: Дворецът „Ситняково“ е собственост на държавата

Дворецът „Ситняково“ е собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), потвърждавайки решенията на предишните съдебни инстанции. Двете царски особи са осъдени „да предадат владението на имота в държавна полза“.

Каква точно е сметката между държавата, чиито защитници претендират за обезщетения заради „неоснователното й лишаване от ползване на имота“, и Симеон, който иска да му бъдат възстановени парите, дадени за подобрения и ремонти, ще се реши от ВКС в открито съдебно заседание, след като Царя плати държавните такси.

Съдебното решение е окончателно. То е по най-известното от петте дела за т. нар. царски имоти, които държавата чрез адвокатска къща „Савова и сие” води срещу коронованата фамилия. Бившите величества търпят поредна загуба в съдебните битки за богатството си, тъй като не получиха двореца „Кричим“, а на първа инстанция изгубиха „Саръгьол“ и „Царска Бистрица“.

„Още през ноември 2014 г. Софийският градски съд отсъди, че резиденция „Ситняково“ никога не е била частен имот на бившите монарси, а е върху държавна земя. А миналото лято в Софийския апелативен съд делото беше обявено за решаване още на първото открито заседание, след като доказателствените искания на наследниците им не бяха уважени“, припомни вчера адвокат Ирен Савова.

Съдебният спор за комплекса „Ситняково“ продължи около 5 години, а папките по него съдържат над 2000 страници документи. По подобие на предишните дела, спечелени от държавата, и тук съдът е установил, че т.нар. Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не – както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят – като „граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис III.“

Комплексът от 3 сгради сред прекрасна природа е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон, а днес е със статут на недвижима културна ценност. Разположен е на 20 дка земя. През 1993 г. е даден за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.