Кибератака, маскирана като политически саботаж

Блокирането на телевизионния сигнал, с което бе прекъснато прякото предаване на събора на БСП под връх Бузлуджа, сто на сто е външна кибератака с цел да се изпробват пробойните в информационната система на страната. Това обясниха експерти по радио и телекомуникации, които „Труд“ потърси във връзка със спряното излъчване в ефира на Канал 3. Телевизията отразяваше на живо сбирката на социалистите.

Специалистите припомниха пред вестника, че първото, което са направили метежниците при неуспешния опит за преврат в съседна Турция, е да заглушат предаването на националната телевизия. В случая с митинга под Бузлуджа дори техниката на БНТ не е успяла да се справи със заглушаването.

„Техническите лица, които бяха на място, казаха че за пръв път виждат такова нещо“, обясни пред „Труд“ програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова. Тя допълни, че медията има доказателства за саботаж от конкурентна фирма за телевизионна продукция. Цялата информация щяла да бъде внесена днес в прокуратурата.

В същото време председателят на БСП Корнелия Нинова даде брифинг в централата на „Позитано“ 20 – тя също лансира версията за саботаж.

„Госпожа Нинова е запозната с всички детайли. Тя стана свидетел на случилото се“, обясни Ива Стоянова. Пред вестника тя разказа, че първо сигналът бил заглушен, докато тяхната техника излъчвала. След това на помощ им се притекли колегите от БНТ – първоначално успели да възстановят предаването чрез тяхното оборудване, но след малко всичко отново замръзнало.

Нинова обясни пред медиите на „Позитано“, че след като сигналът е бил блокиран, е направен опит излъчването да се прехвърли на още две телевизии, но това се оказало невъзможно.

„Имахме договор с телевизия, която да излъчва пряко събора. До към 11:00 часа в събота нещата вървяха нормално, предаване имаше. Но изведнъж всичко спря. След това пробвахме да препратим сигнала във втора телевизионна медия, но и този път той бе прекъснат. Накрая бяхме принудени да ползваме сателита на Българската национална телевизия. Десет минути, след като започна, и тази връзка прекъсна. Няма как някой просто да изключи три телевизии, сателит, пряко излъчване“, обясни Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини