ЕС отделя 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза

Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Хамбург въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили

Делото за арест на стрелеца от Свети Влас да се гледа отново

Добричлия осъди общината заради падане на леда

Интернет търговия е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Председателят на КЕВР: Водата в София е една от най-качествените измежду столиците на ЕС

Над 2 хиляди жители на Кресна гласуваха на градския площад против Водната асоциация

Уникално допитване направиха в община Кресна ,за да реши въпросът дали да членува или не във Водната асоциация на Благоевградска област. Вместо референдум кметът свика Общо събрание на населението пред сградата на кметството и там с явно гласуване хората решиха,че не желаят да влизат във Водната асоцияция.

На площада се събраха над 2 хиляди жители, които отказаха да са анонимни и взеха решение всички да гласуван явно с вдигане на ръце. Референдумът е успешен,защото събранието имаше кворум. Реално се събраха около 2 хиляди души от близо 5 хиляди имащо право на глас , което узакони решението да не членуват в Асоциацията. Кметът на Кресна Николай Георгиев обяви,че още в понеделник общинския съвет ще гласува взетото решение на събранието на гражданите на общината.

Минути преди гласуването в общината пристигна зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, депутатът илидер на ГЕРб в Пиринско Даниела Савеклиева. Те се опитаха за последно да убедят кмета да разясни на хората,че стопирането на членство във Водната асоциация ще доведе до стопиране на евросредствата за цялата област и за всички останали 13 общини в региона. Но общината си има свое мнение и хората го казаха на този своеобразен неделен референдум.

Против гласува само местния лидер на ГЕРБ, който веднага бе освиркан от събралото се множество на площада.

Жителите смятат,че ако влязат в Асоциацията водата им ще поскъпне, както и че няма да ползват безплатно живителната течност, която сега ползват за поливане на градините и цветята в общината. Общо 300 хиляди кубика вода се ползва безплатно годишно в общината, която е за сметка на общинския оператор и общината . Това е местна политика от години.

Само вода имаме в общината, не искаме и нея да ни я вземат, казаха хората на общото събрание в Кресна.

До прибягването на този необичаен вид референдум се стигна след като всички общини дадоха съгласие за членство във Водната асоциация, само община Кресна въстана и отказа категорично да членува.

Към момента 21 общини в страната няма да могат да ползват европейско финансиране заради отказ да членуват във Водната асоциация, каза зам.министърът Нанков.

Той обясни,че влизането в Асоциацията е европейско изискване, а не налагане у нас „от горе“. Същите условия са наложени и за Румъния. Според евроекспертите одържавяването на сектора давало гаранции,че няма да има злоупотреби със средствата.

След това гласуване в Пиринско във ВиК сектора ще има само държавно целево финансиране, но не и европейско.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.