Министър-председателят Бойко Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Полша може да изгони руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания по случая Скрипал

81 училища във Великотърновско работят по проект „Твоят час” Нетрадиционните форми са йога и хвърчаща класна стая

Четирима души пострадаха при сблъсък на два влака в Кентъки

Мъж, опитал да убие брат си, застава пред Темида

Жена е била убита в Перник, задържана е дъщеря й

Причината за катастрофата в Египет е несъобразена скорост (СНИМКИ)

Украйна поиска ЕС да наложи санкции на Герхард Шрьодер

20 българи са пострадали при катастрофа на туристически автобус в Египет

Над 2 хиляди жители на Кресна гласуваха на градския площад против Водната асоциация

Уникално допитване направиха в община Кресна ,за да реши въпросът дали да членува или не във Водната асоциация на Благоевградска област. Вместо референдум кметът свика Общо събрание на населението пред сградата на кметството и там с явно гласуване хората решиха,че не желаят да влизат във Водната асоцияция.

На площада се събраха над 2 хиляди жители, които отказаха да са анонимни и взеха решение всички да гласуван явно с вдигане на ръце. Референдумът е успешен,защото събранието имаше кворум. Реално се събраха около 2 хиляди души от близо 5 хиляди имащо право на глас , което узакони решението да не членуват в Асоциацията. Кметът на Кресна Николай Георгиев обяви,че още в понеделник общинския съвет ще гласува взетото решение на събранието на гражданите на общината.

Минути преди гласуването в общината пристигна зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, депутатът илидер на ГЕРб в Пиринско Даниела Савеклиева. Те се опитаха за последно да убедят кмета да разясни на хората,че стопирането на членство във Водната асоциация ще доведе до стопиране на евросредствата за цялата област и за всички останали 13 общини в региона. Но общината си има свое мнение и хората го казаха на този своеобразен неделен референдум.

Против гласува само местния лидер на ГЕРБ, който веднага бе освиркан от събралото се множество на площада.

Жителите смятат,че ако влязат в Асоциацията водата им ще поскъпне, както и че няма да ползват безплатно живителната течност, която сега ползват за поливане на градините и цветята в общината. Общо 300 хиляди кубика вода се ползва безплатно годишно в общината, която е за сметка на общинския оператор и общината . Това е местна политика от години.

Само вода имаме в общината, не искаме и нея да ни я вземат, казаха хората на общото събрание в Кресна.

До прибягването на този необичаен вид референдум се стигна след като всички общини дадоха съгласие за членство във Водната асоциация, само община Кресна въстана и отказа категорично да членува.

Към момента 21 общини в страната няма да могат да ползват европейско финансиране заради отказ да членуват във Водната асоциация, каза зам.министърът Нанков.

Той обясни,че влизането в Асоциацията е европейско изискване, а не налагане у нас „от горе“. Същите условия са наложени и за Румъния. Според евроекспертите одържавяването на сектора давало гаранции,че няма да има злоупотреби със средствата.

След това гласуване в Пиринско във ВиК сектора ще има само държавно целево финансиране, но не и европейско.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.