Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Над 2 хиляди жители на Кресна гласуваха на градския площад против Водната асоциация

Уникално допитване направиха в община Кресна ,за да реши въпросът дали да членува или не във Водната асоциация на Благоевградска област. Вместо референдум кметът свика Общо събрание на населението пред сградата на кметството и там с явно гласуване хората решиха,че не желаят да влизат във Водната асоцияция.

На площада се събраха над 2 хиляди жители, които отказаха да са анонимни и взеха решение всички да гласуван явно с вдигане на ръце. Референдумът е успешен,защото събранието имаше кворум. Реално се събраха около 2 хиляди души от близо 5 хиляди имащо право на глас , което узакони решението да не членуват в Асоциацията. Кметът на Кресна Николай Георгиев обяви,че още в понеделник общинския съвет ще гласува взетото решение на събранието на гражданите на общината.

Минути преди гласуването в общината пристигна зам.министърът на регионалното развитие Николай Нанков, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, депутатът илидер на ГЕРб в Пиринско Даниела Савеклиева. Те се опитаха за последно да убедят кмета да разясни на хората,че стопирането на членство във Водната асоциация ще доведе до стопиране на евросредствата за цялата област и за всички останали 13 общини в региона. Но общината си има свое мнение и хората го казаха на този своеобразен неделен референдум.

Против гласува само местния лидер на ГЕРБ, който веднага бе освиркан от събралото се множество на площада.

Жителите смятат,че ако влязат в Асоциацията водата им ще поскъпне, както и че няма да ползват безплатно живителната течност, която сега ползват за поливане на градините и цветята в общината. Общо 300 хиляди кубика вода се ползва безплатно годишно в общината, която е за сметка на общинския оператор и общината . Това е местна политика от години.

Само вода имаме в общината, не искаме и нея да ни я вземат, казаха хората на общото събрание в Кресна.

До прибягването на този необичаен вид референдум се стигна след като всички общини дадоха съгласие за членство във Водната асоциация, само община Кресна въстана и отказа категорично да членува.

Към момента 21 общини в страната няма да могат да ползват европейско финансиране заради отказ да членуват във Водната асоциация, каза зам.министърът Нанков.

Той обясни,че влизането в Асоциацията е европейско изискване, а не налагане у нас „от горе“. Същите условия са наложени и за Румъния. Според евроекспертите одържавяването на сектора давало гаранции,че няма да има злоупотреби със средствата.

След това гласуване в Пиринско във ВиК сектора ще има само държавно целево финансиране, но не и европейско.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.