Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Откриха пристанищната странноприемница от 14 в. в Евксиноград

В нея освен обилни пиршества на моряците предлагали и платена любов, допускат варненските археолози

Варненските археолози изкопаха пристанищната странноприемница в средновековната крепост „Кастрици „ в Евксиноград . При проучването се оказа , че застроената й площ се е ширила на 450 кв. м, била е с 12 стаи на два етажа и с двускатен покрив, обясни за „Труд „ ръводителят на разкопките и шеф на РИМ във Варна проф.д-р Валентин Плетньов.

Освен вътрешните стълби и преграждения на помещенията дълги по 5-6 м, сградата е имала и външни стълби. Предполага се, че те са водили директно към стаите за платена любов, с каквито разполагали още по това време всички пристанщни странноприемници.

На всеки бряг са изкушавали и с държанки зажаднелите за ласки морски мъже. Древни камини в помещенията са запазили кости на животни, които въртяли на шиш за гощавката на гостите, пристигнали с кораби отдалеч. Има останки от агнета, говеда , прасета, а с помощта на учени от Института по океанология са разкрити и находките от много големи риби от трапезата на странноприемницата- риба тон, калкани по 20 килограма, както и рибарски куки. Цели малки съкровища от монети , основно от втората половина на XIV в. са свиделство за голям оборот от търговия, която се е въртяла между пристанищния град и света. Изровени са монети от Османската империя и султан Баязид I , от емирствата в Мала Азия , Египет, Италия, Полша , от Влашкото войводство, цар Иван Александър, деспот Добротица и др.. За първи път варненските археолози откриват типичния за Средновековието лидийски камък, с който се вземали проби за каратите на златото . Сделките по това време са се извършвали не толкова с броя на монетите , а според чистотата на златото и грамажа им, обясни проф. Плетньов.

Разкопките приключват другата седмица и догодина ще продължат, а след разкриване на цялата крепост ще излезе I том с изследванията на „Крепостта Кастрици”. 1/3 от нея беше реставрирана , осветена и социализирана със средства по мега проекта за Двореца „Евксиноград”. Средновековният пристанищен град се намира на територията на елитната правителствена резиденция. Последните находки от странноприемницата са в най-югозападната част на нос Яни, където е бил любимият трон на цар фердинанд, разрушен при строителството на северния вълнолом през соца.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.