"Ислямска държава" с призив към членовете си за "свещена война" срещу Русия

Групировката „Ислямска държава“ издаде призив към членовете си за „свещена война“ срещу Русия на фона на ескалация на бойните действия в Сирия.

„Чуй, Путин, ще дойдем в Русия и ще ви избием във вашите домове.“ Тази закана е поместена в 9-минутен материал в интернет от снощи. Автентичността на записа, на който са показани маскирани бойци, атакуващи бронетранспортьори в пустинята, не е потвърдена. Не съвсем ясно е и защо джихадистите насочват вниманието си към Русия след поредицата от атентати от последните месеци в Западна Европа, сочи агенция Ройтерс.

„Ислямска държава“ призова за „джихад“ срещу Русия още миналия октомври - скоро след началото на военната интервенция на Москва в сирийския конфликт. В края на същия месец руски самолет с 224 души на борда бе взривен над Египет, а отговорността бе поета от местни джихадисти, врекли се във вярност на „Ислямска държава“.

През последните дни позициите на групировката в Сирия са под засилен натиск не от правителствените сили, поддържани от руснаците, а от поддържаната от Съединените щати кюрдско-арабска коалиция. Снощи неин говорител съобщи за Ройтерс, че „Сирийските демократични сили“ са завзели вече 70 процента от стратегическия град Манбидж, който е разположен близо до турско-сирийската граница.

На Запад, в Алепо, бунтовниците от ислямистките групировки „Джабхат Фатах ал Шам“ и „Ахрар ал Шам“ започнаха мащабна офанзива срещу правителствените сили, които вече близо месец блокират четвърт милион жители на бунтовническите квартали, предаде БНР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия