Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 12.12.2019

На 12 декември 2019 да почерпят

Излиза сказание за Боян Мага Нов роман от Павлина Павлова за сина на Симеон

„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Маргарита Попова закри галаконцерта във Варна

Вежди отиде с румънския културен министър на балет

Министърът на културата Вежди Рашидов и румънската му колежка Корина Сутеу бяха сред гостите на галаконцерта, с който завърши в петък вечерта Международният балетен конкурс Варна 2016 г. Той беше официално закрит от вицепрезидента Маргарита Попова, която за трети път е патрон на балетната олимпиада.

В поздравителния си адрес към конкурса министър Рашидов отбеляза, че неслучайно Министерството на културата традиционно подкрепя този емблематичен за родната ни култура представителен конкурсен форум. „Трудът и любовта, с които всеки път виждам как се организира този оригинален празник на таланта и изящността, ми дават увереност, че интересът на българина към красотата на класическото танцово изкуство ще продължи да се насърчава, както и интересът и признанието на международната балетна общественост към родните постижения в тази област ще се засилват – каза министърът и завърши с обръщение към всички участници: – Вие всички сте победители днес!“

Вежди Рашидов имаше кратка работна среща с румънския министър на културата Корина Сутеу, с която обсъдили възможности за разширяване на културното сътрудничество между двете страни, както и за по-близки контакти по време на българското председателство на Европейския съюз. То бе изместено с половин година напред след обявеното оттегляне на Великобритания от ЕС.

На сцената на Летния театър се състезаваха 155 артисти от 35 страни: България, Русия, Франция, Куба, Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Южна Корея и др. Тазгодишният ХХVІI Международeн балетен конкурс Варна 2016 беше признат от експертите за изключително оспорван. Посрещнат с бурни овации, председателят на журито, балетната икона Владимир Василев, сподели общото убеждение, че този конкурс е най-силен от години насам. „Много искам този ваш успех – обърна се той към лауреатите – да бъде началото на пътя, по който ще се изкачите на балетния Олимп. Не мислете, че сте незаменими, незаменимо е само божеството и това божество е Танцът.“

Проф. Василев благодари на организаторите за забележителната работа и сподели увереността си в дългия и щастлив живот на Варненския конкурс. Той благодари и на колегите си от журито, като посочи, че тази година задачата им е била изключително трудна, защото е трябвало да определят най-добрите измежду множество надарени танцьори.

Кметът на Варна Иван Портних благодари на организаторите, на журито, на участниците и на прекрасната варненска публика. Той отбеляза, че конкурсът успешно продължава традициите на своя основател маестро Емил Димитров.

Финалът на тази магическа нощ в Летния театър на Варна дойде с вълнуваща витрина на конкурса, в която под режисурата на Елдар Алиев на сцената излязоха заедно всички медалисти. Дълго след официалния край на вечерта танцьори, жури, организатори и почитатели останаха на сцената за автографи и снимки за спомен, за да останат още малко, потънали в празничната атмосфера.

В събота последва венецът на продължилите половин месец състезания – галаконцертът „Среща на поколенията“. В него, освен сегашните лауреати, участваха звездите от Софийската опера Марта Петкова и Никола Хаджитанев, лауреати на ХХ и ХХV издание на конкурса. Те изпълниха адажио на Кармен и Хосе от произведението на Бизе. Танцуваха и лауреатите от предишната балетна олимпиада Сара Ренда и Никола Городиски. Страхотен хит беше „Сарабанда“ – творба на Раду Поклитару, който спечели наградата за оригинална съвременна хореография на ХХIII Международен балетен конкурс.

Международният балетен конкурс във Варна е основан през 1964 г. и е първият в света професионален балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Балетната олимпиада е под патронажа на ЮНЕСКО и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.