Националният съвет на СДС дава мандат на председателя на партията да финализира преговорите с ГЕРБ за евроизборите

Президентът Румен Радев удостои Ян Енглерт с почетен плакет „Св. св. Кирил и Методий“

Сгъваемият телефон се превръща в таблет Иновацията на 2019 г. - гъвкав екран (ИНФОГРАФИКА)

Кораб с 1300 души на борда бедства близо до Норвегия

Българските превозвачи готвят протест в Страсбург ако пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на ЕП

44-годишен мъж е бил ударен от кола в подлеза на НДК

Красимир Каракачанов: Скандалът с апартаментите е неприятен, ще повлияе на резултатите на ГЕРБ

Възходът на китайското кино Би Ганс очарова Кан с мрачен трилър

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

Мотористи дариха детско ортопедично легло на болницата в Търново

50 човека са арестувани по време на простеста на „жълтите жилетки“ в Париж

Конгресът на ВМРО преизбра Красимир Каракачанов за председател на партията

Дананг – филиалът на рая Във виетнамския курорт мостовете са интернет сензация, а рибарските кошове - атракция

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати

Проф.Венцислав Вълчев е новият ректор на Техническия университет -Варна

Маргарита Попова закри галаконцерта във Варна

Вежди отиде с румънския културен министър на балет

Министърът на културата Вежди Рашидов и румънската му колежка Корина Сутеу бяха сред гостите на галаконцерта, с който завърши в петък вечерта Международният балетен конкурс Варна 2016 г. Той беше официално закрит от вицепрезидента Маргарита Попова, която за трети път е патрон на балетната олимпиада.

В поздравителния си адрес към конкурса министър Рашидов отбеляза, че неслучайно Министерството на културата традиционно подкрепя този емблематичен за родната ни култура представителен конкурсен форум. „Трудът и любовта, с които всеки път виждам как се организира този оригинален празник на таланта и изящността, ми дават увереност, че интересът на българина към красотата на класическото танцово изкуство ще продължи да се насърчава, както и интересът и признанието на международната балетна общественост към родните постижения в тази област ще се засилват – каза министърът и завърши с обръщение към всички участници: – Вие всички сте победители днес!“

Вежди Рашидов имаше кратка работна среща с румънския министър на културата Корина Сутеу, с която обсъдили възможности за разширяване на културното сътрудничество между двете страни, както и за по-близки контакти по време на българското председателство на Европейския съюз. То бе изместено с половин година напред след обявеното оттегляне на Великобритания от ЕС.

На сцената на Летния театър се състезаваха 155 артисти от 35 страни: България, Русия, Франция, Куба, Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Южна Корея и др. Тазгодишният ХХVІI Международeн балетен конкурс Варна 2016 беше признат от експертите за изключително оспорван. Посрещнат с бурни овации, председателят на журито, балетната икона Владимир Василев, сподели общото убеждение, че този конкурс е най-силен от години насам. „Много искам този ваш успех – обърна се той към лауреатите – да бъде началото на пътя, по който ще се изкачите на балетния Олимп. Не мислете, че сте незаменими, незаменимо е само божеството и това божество е Танцът.“

Проф. Василев благодари на организаторите за забележителната работа и сподели увереността си в дългия и щастлив живот на Варненския конкурс. Той благодари и на колегите си от журито, като посочи, че тази година задачата им е била изключително трудна, защото е трябвало да определят най-добрите измежду множество надарени танцьори.

Кметът на Варна Иван Портних благодари на организаторите, на журито, на участниците и на прекрасната варненска публика. Той отбеляза, че конкурсът успешно продължава традициите на своя основател маестро Емил Димитров.

Финалът на тази магическа нощ в Летния театър на Варна дойде с вълнуваща витрина на конкурса, в която под режисурата на Елдар Алиев на сцената излязоха заедно всички медалисти. Дълго след официалния край на вечерта танцьори, жури, организатори и почитатели останаха на сцената за автографи и снимки за спомен, за да останат още малко, потънали в празничната атмосфера.

В събота последва венецът на продължилите половин месец състезания – галаконцертът „Среща на поколенията“. В него, освен сегашните лауреати, участваха звездите от Софийската опера Марта Петкова и Никола Хаджитанев, лауреати на ХХ и ХХV издание на конкурса. Те изпълниха адажио на Кармен и Хосе от произведението на Бизе. Танцуваха и лауреатите от предишната балетна олимпиада Сара Ренда и Никола Городиски. Страхотен хит беше „Сарабанда“ – творба на Раду Поклитару, който спечели наградата за оригинална съвременна хореография на ХХIII Международен балетен конкурс.

Международният балетен конкурс във Варна е основан през 1964 г. и е първият в света професионален балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Балетната олимпиада е под патронажа на ЮНЕСКО и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.