Българи разработват лек срещу летните вируси

Българи разработват комбиниран препарат срещу ентеровирусите, които циркулират през лятото и ни разболяват. Екипът учени е под ръководството на академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология при БАН.

Ентеровирусите, неправилно определяни като летен грип, са над 120 вида и в някои случаи водят до тежки усложнения. Сред тях са увреждания на централната нервна система, сърцето, задстомашната жлеза, обясни акад. Гълъбов. Срещу тези бактерии ваксина няма, а лечението засега е само срещу симптомите, които се проявяват.

Ентеровирусите са изключително устойчиви, много бързо развиват резистентност и клиничната картина при тях е изменчива - от висока температура, зачервено гърло, гадене и повръщане до диария. Коварен момент е, че в три четвърти от случаите летните инфекции протичат безсимптомно, но са не по-малко заразни и преносими, посочи ученият.

Той допълни обаче, че към момента финансиране у нас за препарата срещу тези инфекции няма. Екипът му вече е публикувал в престижни научни издания откритието си, което е ефикасно в експериментална среда. Нужни са обаче клинични проучвания.

„В България това за съжаление няма да се случи. Ще стане в чужда държава, с чужди средства. Нямаме финансова възможност тук“, заяви акад. Гълъбов. Той допълни, че за реализирането на препарат срещу ентеровирусите са необходими около 10-15 млн. долара.

По данни на Министерството на здравеопазването годишно у нас умират около 2000 души от усложнения заради грипни вируси през зимата. Счита се, че ентеровирусите не причиняват такава смъртност и като че ли проблемът с тях се неглижира, обясни пред „Труд“ вирусологът.

Ентеровирусите се предават по орален път много лесно. Източник на зараза могат да бъдат мухи, ръкостискане, нехигиенично приготвена храна, тоалетни, канали, плажни капанчета, разносвачи на царевица, мръсни ръце. Затова специалистите съветват да се спазва добра хигиена, особено в летните месеци, както и да има добър контрол в заведенията за обществено хранене.

Други инфекции през сезона

Освен на ентеровирусите лятото е сезон и на кърлежопреносими инфекции като кримска хеморагична треска и лаймска болест. Заразяването става чрез ухапване от кърлеж или при контакт с кръв от заразен. Единствената ваксина в света срещу хеморагичната треска е разработена в България, обясни акад. Ангел Гълъбов.
Марсилска треска също може да бъде причинена от кърлежи, които са по северните склонове на Родопите, Странджа и източната част на Стара планина. Папатациевата треска пък може да се срещне по крайбрежието на Южното Черноморие. Тя причинява 2-3-дневно повишаване на температурата и зачервяване на очите, посочи вирусологът.
Той напомни още, че през лятото се увеличават и сексуално преносимите инфекции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве