Мехмед Юмер: Турция знае, че САЩ няма да предадат Фетхуллах Гюлен

"Заявеното от турския външен министър неформално искане България да предаде заподозрян за подготовката на метежа от 15 юли е опит властите в южната ни съседка все пак да покажат, че издирват заговорници, след като няма да успеят да стигнат до сочения за организатор и вдъхновител на опита за преврат." Това главният редактор на българското издание на в.”Заман” Мехмед Юмер пред БТВ.

„Президентът Ердоган, след като се случи този опит за преврат, първо се обърна към Америка за екстрадация на набедения от него философ и интелектуалец Фетхуллах Гюлен. Той прекрасно знае, че там едва ли ще има някакво развитие. Предполагам, че това прелива в близките съседи на Турция”, посочи журналистът.

Той допълни, че подобни изказвания, „съвети” и коментари за възможен преврат имало и по отношение на Киргизстан , но тамошният президент „отрязал” Анкара.

Юмер изрази недоумението си от масовите арести и уволнения на учители в Турция. Не толкова странно за него е, че са преследвани журналисти (и особено тези от турския „Заман”): „От протестите в парка „Гези”, Ердоган не може да произвежда проактивна политика. От тогава насам бяха затворени доста медии, доста аканали бяха свалени от „Тюрксат” преди да са им изтекли договорите. Това доведе до лишаване от критично мислене на неговия електорат”.

„След последната вълна от арести, в дома на един от журналистите не го откриват, вземат за заложници жената и децата му – с ултиматум, че докато не се предаде съответният журналист, те ще са и са в неизвестност и не се знае къде са отведени”, посочи още той.

Мехмед Юмер подчерта, че медията, в която работи, е българска и след помощта от турските му колеги при основаването й през 1992 г., в момента и тя, както всички други външни редакции на „Заман” е самостоятелна.

Страхува ли се да отиде в Турция днес? "Нямам страх, но нямам и желание", отговори Юмер, който е български гражданин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини