Венета Рангелова: С мъжа ми сме разделени, но не разведени

Сама избрах привилегията да бъда майка, признава поп звездата от 80-те

Венета Рангелова е едно от най-популярните имена в поп музиката ни от 80-те години. Започва с група "Стил" през 1979 г. През '84-та слага началото на соловата си кариера под мениджърството на Панайот Марков - Чочо. Благодарение на него и на композиторката Мария Ганева бързо придобива популярност. На върха на славата си като певица Венета се омъжва за колегата си Бойко Неделчев и през '94-та се ражда техният син Анджелин. По тази и други причини, свързани с кризата в бранша от началото на 90-те, певицата задълго се изгуби от сцената.

- Венета, неотдавна в YouTube с Деян Неделчев пуснахте новата си дуетна песен "Няма разстояние", която събра доста възторжени отзиви. Наричат гласовете ви "божествени". Как се роди това парче и върти ли се вече по радиата?

- Песента е кавър. През януари Деян, който работи в чужбина, ми изпрати кантото и ми възложи задачата да напиша текста, което не беше лесно, тъй като в мелодията има много глезандо (орнаменти, мелодични извивки - б.а.). Изчаках Деян да се върне в България и я записахме в началото на юни. Това не е първият ни дует с него. Въпреки че в последните години съм се оттеглила от голямата сцена, той продължава да ми вярва, за което му благодаря. Щастлива съм, че има толкова възторжени отзиви от страна на колеги и наши почитатели. Показах, че дори един изпълнител да мълчи с години, има още какво да изпее. Песента вече се върти по някои български радиа. В колкото - толкова, аз съм оставила нещата да се случват от само себе си.

- Преди десетина години издаде албум с най-известните си хитове, направи блестяща премиера, посетена от много хора, и всички се надявахме отново да се завърнеш ударно на сцената. Но това не се случи, защо?

- Албумът се продаде, това беше прекрасен момент от съдбата ми, защото събрах в едно най-хубавите си песни, това ми показа, че хората все още помнят моите изпълнения. Сега ме подтикват да направя ремикси на някои от тези песни и вече работя върху една от тях.

- Венета, ти беше абсолютно наложила се през 80-те и началото на 90-те години българска поп звезда. Защо изведнъж се оттегли от сцената?

- В началото на 90-те настъпиха трудни за поп музиката времена, наложи се чалгата, смени се конюнктурата на работа, стихнаха нашите участия. Аз не съм човек, който чука на чужди врати, за да записва, и прави клипове с помощта на спонсори. Характерът определи начина ми на живот - такъв, какъвто е в момента. Винаги съм казвала, че съм получила толкова голяма любов от моите почитатели, че ми стига за цял живот. Нещата се промениха и с раждането на моя син, на когото се отдадох изцяло. Отглеждането на едно същество е изключително отговорна задача. Аз сама избрах привилегията да бъда майка. Разбира се, можех да поверя отглеждането му на баби и дядовци, но реших да бъда част от неговото израстване. Майчинството ми даде много - музиката е част от живота ми, но детето ми е над всичко. Исках да създам и щастливо семейство, но не се получи, тъй като половинката ми не пое тази отговорност. Въпреки това успях да изградя мой си свят на любовq красота и хармония.

- Много твои колежки обаче успешно съчетаха майчинството с кариерата.

- Да, но за това се иска и характер, и компромиси, а аз исках да бъда изцяло до сина си. Родителите ми ме възпитаха във философията да следвам сърцето си, то ме изведе на този път и за нищо не съжалявам.

- Въпреки всичко не съжаляваш ли, че не направи поне един компромис да се поддадеш на изкушението да продължиш да бъдеш и звезда?

- О, не! Всеки разбира нещата по различному. Помня, бях вече родила, и на едно участие-среща ме попитаха кое място бих предпочела - това на сцената или зад детската количка. Отговорих, че категорично предпочитам за застана зад бебешката количка.

- А какво е основното ти занимание в момента?

- Отдала съм се на преподавателска дейност по музика - имам ученици от 3 до над 40-годишна възраст. Освен това пътувам към себе си, което е много важно за едно човешко същество. Учениците ми ме даряват с обич и резултатите от работата ми ме правят щастлива. По времето, когато бях на върха, след участие мои почитатели тичаха след колата ми и това ме правеше щастлива, сега ме радва друго - обичта на моите ученици.

Осман Октай: Гражданската война в Турция е неизбежна

Ако всички световни сили впрегнат службите си за сигурност, ще се справят с тероризма само за един месец, убеден е политическият анализатор

- Как ще коментирате случващото се в Турция? Какво доведе до сегашните събития, г-н Октай?

- Ситуацията в Турция е изключително сложна и основна причина са амбициите на Ердоган за налагане на еднолична неконтролирана власт. Той е готов да постигне тези цели с различни средства. На парламентарните избори, проведени миналата година, се случиха две важни политически събития - партията на Ердоган не получи мнозинство за самостоятелно управление, но за първи път кюрдската партия влезе в парламента с над 80 мандата. Това отне мнозинството на Ердоган и той откачи, защото имаше намерения за налагането на президентска република чрез промяна на конституцията. Веднага след това започнаха кръвопролития в районите с кюрди покрай границата със Сирия около Диарбекир. Смята се, че Ердоган, за да отмъсти на кюрдите, които досега гласуваха за него, но му изневериха, е причина за тези кървави събития. Двете страни започнаха да дават сериозни жертви. Всеки ден турските граждани виждаха погребения на войниците си. Те бяха организирани много шумно и показно, за да се изтъкнат големите жертви на Турция. Така се натягаше напрежението допълнително. Като добавим позицията на Турция относно събитията в Сирия, влошаването на отношенията с Русия, намеренията на Щатите и на Путин да създадат кюрдски държави в Сирия и Ирак и напрежението с Европейския съюз покрай бежанците, всичко това постави в изключителна изолация управлението на Ердоган. Икономиката започна да буксува. Беше свален имунитетът на над 150 народни представители от опозиционните партии и те бяха привикани пред прокуратурата. Всичко това достатъчно нажежи обстановката и доведе до този преврат.

- А какво общо има това с военните, които всъщност извършиха преврата?

- В края на юли и началото на август трябваше да се свика висшият форум на военния съвет с искане за цялостно преструктуриране на армията, жандармерията, националната сигурност и да се направи тотална кадрова реформа, с две думи - "чистка". Трябваше да бъдат изхвърлени всички неудобни, другомислещи кадри от военния сектор, и това ускори намеренията на подготвящите се за тези събития.

- А защо превратът не успя?

- Още през март имаше изявление на управляващите, че се подготвя преврат в Турция. Днес сериозни анализатори питат защо тогава не са взети мерки, след като е имало информация. Ако се е знаело, че обвиняваният Фетхуллах Гюлен е вникнал във всички структури на държавата, защо не се направи нещо? Защо всички, които преди това Ердоган толерираше и финансираше - кадрите на Фетхуллах Гюлен и ПКК, днес ги обявява за терористи? Още в 16 часа шефът на службите и началникът на армията са били информирани за подготвяния преврат и не са направили нищо! Самият Ердоган заяви, че не е знаел нищо до 22 часа. Той бил научил информацията не от службите, а от зет си (съпруг на по-голямата му сестра). Възможно ли е наистина да не бъде информиран президентът за готвения преврат? Ако службите не са го информирали, значи те трябва да бъдат обвинени като участници в преврата и да им отрежат главите, а те още са на постовете си. Това означава, че той е яхнал преврата с контрапреврат.

- А наистина ли Фетхуллах Гюлен е организирал военните и е предизвикал преврата?

- Гюлен е измисленият фактор, с който Ердоган иска да разреши веднъж завинаги проблемите си. Той е единственият човек, който би оспорил неговия авторитет за ислямизирането на държавата. Гюлен има над 2000 училища в цял свят, около 1500 университета и училища са в Турция, които бълват кадри - светски хора, силно привързани към неговата идеология - "да" на исляма, но за светска държава. Докато Ердоган е за идеологически кадри, създадени в мюсюлмански религиозни училища. Той набляга на религиозното, не на светското образование. И след време тези кадри ще са военни, прокурори, съдии, полицаи и т.н. Наистина военните са си организирали преврата с идеята да елиминират амбициите на Ердоган, за да защитят Кемалийска светска Турция.

* Ученик спечели "Бургас и морето"

* Илиана Раева и Наско чакат внучка

* 50-годишен мачо подлуди жените

* Малолетни получават доживотни присъди

* Принц Хари проговори за смъртта на Даяна

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 3 АВГУСТ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица