България ремонтира сама военните си самолети (обзор)

Ремонтът на армейската летателна техника вече ще бъде извършван в завода „Авионамс“ край Пловдив, съобщи премиерът Бойко Борисов. Той добави, че от вчера фабриката отново е 100% държавна, след като правителството е изкупило обратно собствеността. Заводът бе приватизиран от фирма, свързана с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, който избяга в Белград.

Министър-председателят говори по време на посещението си в „Авионамс“. Преди това беше в Црънча, където наблюдава учение на военните спецчасти заедно с министъра на отбраната Николай Ненчев.

„Идеята е ремонтът на летателната техника да става в България, с оригинални двигатели, за да може максимално дълго наличното да се ползва. В завода трябва да може да се извършва ремонтът и на старите, и на новите изтребители“, обясни Борисов. След това той благодари на Полша, че е оказала съдействие за поправката на старите двигатели на МиГ-овете.

„Но каква беше логиката през 2008 г. държавният завод „Авионамс”, където се ремонтират самолетите, хеликоптерите - и натовските, и нашите, и от много други страни - да бъде приватизиран, а през 2012 г. е доприватизиран?“, попита премиерът. И добави: „Два двигателя ще дойдат от Полша през октомври-ноември и още 10 до края на годината“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика