71 млн. лв. от концесии получила държавата за 2014 г.

70,9 млн. лева са приходите на държавата от концесии за добив на подземни богатства през 2014 г. Това показват данните от годишните доклади на комисиите за контрол по предоставени концесии за добив на подземни богатства към Министерството на енергетиката.

Според доклада за 2013 г. приходите са били за близо 87,6 млн. лева. От тях 71,5 млн. лева са приходите от концесионни плащания, а останалата част - ДДС, бонуси при подписване на договори за търсене и проучване на полезни изкопаеми, лихви и неустойки и други.

Към 31 декември 2013 г. в България са действали общо 485 концесии за добив на подземни богатства. Година по-късно те вече са 498.
Концесиите са за добив на метални и неметални полезни изкопаеми, индустриални минерали, нефт и природен газ, твърди горива и строителни и скалнооблицовъчни материали. През 2014 г. са сключени нови 10 концесионни договора, предоставени са 16 нови концесии за добив и са прехвърлени права и задължения по два концесионни договора.

Служителите от отдел „Контрол“ към Министерството на енергетиката периодично са извършвали контрол по документи на предоставените концесии, както и на обекти, съгласно одобрения от министъра на енергетиката график, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет. Ведомството уверява, че са посетени всички находища, за които отговаря.

С друго решение на кабинета две дружества получиха концесии за добив на варовици.
„Илинденски мрамор“ ООД получи концесия за добив на скалнооблицовъчни материали - варовици, „Хидрострой“ АД да добива варовици от находище „Сухата скала“ в землището на Суворово, област Варна. Правителството удължи с 15 години срока на концесията за добив на пегматити от находище „Стрелча-Мерата“, което се намира в община Стрелча, област Пазарджик, концесионер е софийското дружество „Ватия Холдинг“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика