Джихадистката групировка „Боко Харам“ има нов лидер

Джихадистката организация "Ислямска държава" обяви, че радикалната групировка "Боко Харам" в Нигерия има нов лидер. Това е Абу Мусаб ал-Барнави, който досега беше говорител на ислямистката организация, базирана в африканската държава.

В интервю за последния брой на седмичника на "Ислямска държава" "Ал Наба" ал-Барнави посочва, че групировката остава сила, с която трябва да се съобразяват. Освен това организацията, която си партнира с "Ислямска държава", привлича нови попълнения, уточнява новият лидер, предаде БНР.

Новият лидер е обещал да не се извършват атентати срещу джамии и пазари, на които има мюсюлмани.

Досега ръководител на "Боко Харам" беше Абубакар Шекау. От списанието, издавано на арабски, не става известно какво се е случило с него. За последен път видео на "Ислямска държава" от април посочваше, че Шекау е добре и все още заема лидерската позиция.

"Боко Харам" иска да свали правителството на Нигерия, но загуби голяма част от териториите, които контролираше преди 18 месеца, припомня Би Би Си. Около 20 хиляди души, предимно от североизточната част на страната, са загинали от началото на бойните действия на групировката преди седем години досега.

Групировката „Боко Харам“ извършва нападения още на територията на Нигер, Камерун и Чад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят