Осъдиха 20 наши моряци от кокаиновия кораб “Св. Николай” (обзор)

Българите ще обжалват на втора инстанция

Наказанията са от 6 до 10 години затвор и огромни глоби за трафик на 3 тона дрога

Тежки присъди постанови първоинстанционен съд в Мадрид за българския екипаж на кораба “Св. Николай”, заловен с близо 3 тона кокаин.

Плавателният съд бе заловен в открито море при спецоперация “Спартан” на 13 август 2012 г. край Кадис. Четири години по-късно и след смяна на 7 прокурори приключи процесът за трафика на дрога срещу 20 българи от Варна, Бургас, Ямбол, Исперих, Белослав, София и Сливен и още 11 испанци и колумбийци. Края му не дочака мотористът на кораба Боян Боев, който почина от инфаркт.

Присъди по 10 години затвор и по 450 000 евро глоба получиха капитанът Иван Станчев и останалите четирима офицери на “Св. Николай”. 14 от моряците получиха ефективни наказания от по 6 г. и глоби по 300 000 евро, а рулевият Красимир Христов трябва да лежи зад решетките 6 г. и 6 месеца и да плати 400 000 евро. Той е дал показания пред прокурор, че командният състав е бил забъркан в канала за трафик на колумбийска дрога.

Пред съда признание направил и капитанът Иван Станчев, който обяснил, че е бил принуден със заплахи да качи кокаина на борда. Той и още двама от офицерите още са в испански затвор, а колегите им поетапно бяха пускани на свобода срещу парични гаранции.

Присъдите ще бъдат обжалвани и има солидни основания да паднат, защото са необосновани, а целият процес премина в грубо нарушение на процесуалните норми и на европейското право, категоричен бе пред “Труд” адвокат Владимир Владимиров. Според защитника на част от екипажа самото задържане на български кораб в открито море без предварително искане или съгласие от България е скандално нарушение на международните правни норми и конвенции. Изваждането на кокаина от трюмовете пък станало 2 дни след задържането на кораба в пристанището на Кадис. Владимиров призова държавата да защити сънародниците ни. Странно според него е и бързото прекратяване на разследването срещу собственика на “Св. Николай” - Дойчин Дойчев, и мениджъра, наел екипажа - Руслан Колев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право