4 милиона за пчеларите

Министърът на земеделието Десислава Танева откри фестивала на Странджанския манов мед в Царево. Това е тринадесетото му издание.

Министър Танева съобщи , че пчеларите ще получат държавна помощ „Деминимис“ в размер на 4 300 000 лв. , както и че България има одобрение на първата модификация по Програмата за развитие на селските региони, която ще осигури директна подкрепа на пчелните семейства за сектора Мобилно пчеларство. Министерството на земеделието и храните работи също и по финализиране на процедурата за регистрацията на странджанския манов мед, като защитено наименование за произход. След като документацията бъде представена и в Брюксел, марката „Странджански манов мед“ ще бъде защитена в цяла Европа.

По време на Фестивала, министър Танева посочи, че сектор „Пчеларство“ е изключително експортно ориентиран отрасъл, в най-голяма степен от всички сектори в земеделието. Производството на пчелен мед за страната през 2015 г. е било около 11 400 тона, от които 9 400 тона са за износ. Тя благодари на производителите за усилията и труда, които полага на пазара да има продукт, който е здравословен.

Коментари

Задължително поле