Жизел Бюндхен - Бразилската богиня

Супремоделът Жизел Бюндхен е едно от най-ценните поп културни явления и “фешън експорт продукти” на огромната страна Бразилия и за никого под слънцето не бе изненада, когато стана ясно, че тази разкошна млада дама ще бъде едно от лицата - и телата - на лятната олимпиада в Рио (5-21 август) тази година.

Жизел Бюндхен е една от най-големите и успешни звезди на моделския бизнес за всички времена. Комбинацията от внушителна еротична харизма, вълнуваща сексуална гравитация, бизнес етика, безупречно маркетингов модел и вдъхновяващ публичен имидж превърнаха Жизел в една от най-успешните и конвертируеми знаменитости на планетата.

Бюндхен има бразилски и немски произход. Нейната извънредно впечатляваща кариера започва през 90-те години на миналия век. Тя е лице и тяло на разнообразни брандове, появява се по билбордове, списания и телевизионни предавания.

На 36 години Бюндхен е звезда на над 20 модни марки от различни страни - САЩ, Русия, Бразилия, Италия, Франция, Мексико, Испания, Турция, Южна Корея, Германия и Швейцария. Дълги години е определяна като най-печелившият супермодел под слънцето. Тя печели над 30 млн. долара в периода юни 2005 г. - юни 2006 година.

Преди време бе вписана в Книгата на рекордите на Гинес в категорията “най-богат супермодел на света” с богатство над 150 млн. долара.

Жизел Бюндхен е родена в южния бразилски град Трес де Майо в Хоризонтина, провинция Рио Гранде дел Сул. Родителите є Валдир и Ваня Бюндхен са германци по произход (прапрародителите на Жизел са имигрирали в Бразилия от Германия). Тя има пет сестри - Ракел, Грациела, Габриела, Рафаела и близначката є Патриция.

Първоначално започва да тренира балет и обмисля да играе в бразилския отбор “Согипа”. В училище е била доста по-слабичка от съучениците си. Най-интересната история за нея е откриването є за професионалната мода. Бразилски моден агент я забелязва, когато е на 14 години и яде “Биг Мак” в “Макдоналдс”.

През 1998 г. Жизел Бюндхен позира за “Мисони”, “Хлое”, “Долче и Габана”, “Валентино”, “Джанфранко Фере”, “Ралф Лорън” и “Версаче”.

Появява се на корицата на “Вог” през юли, ноември и декември 1999 г. Бюндхен покорява кориците на много топ модни списания включително W, “Харпърс Базар”, “Ел”, “Алюр” и почти всички международни издания на “Вог”.

През 2000 г. чупи рекорда от 25 млн. долара за договора с бранда за бельо “Виктория'с сикрет”.

През 2007 г. престижното списание “Тайм” я класира сред стоте най-влиятелни личности в света. През последното десетилетие Бюндхен влиза в колекция от авторитетни класации за най-успешни дами и шоубизнес звезди в западния свят. Тя олицетворява идеала за глобално разпознаваема фешън икона. Романтичните връзки с мегазведи на киното и спорта като Леонардо ди Каприо и Том Брейди, с когото създава семейство, допълнително увеличават медийните акции на Бюндхен.

Пробва се и в киното

Грандиозната популярност на Жизел Бюндхен очаквано доведе до интерес към нея от страна на големите филмови студии. Бразилското изкушение бе поканено да участва в два солидни проекта - автомобилната екшън комедия “Такси в Ню Йорк” и фешън екстраваганцата “Дяволът носи Прада”. Вторият се превърна в световен хит и донесе много положителни отзиви на Жизел. В един момент дори се заговори, че тя може да премине изцяло в света на киното, прескачайки от подиума директно на снимачните площадки по подобие на свои прочути колежки, като Шарън Стоун, Шарлийз Терън, Ким Бейсинджър, София Лорен, Клаудия Кардинале. Но Жизел остана на върха на фешън индустрията и засега не е навлязла истински в турбулентната територия на киното.

За нея

Тя обожава природата и е прекрасен модел за подражание

Чувствам се безкрайно обогатен и вдъхновен от познанството и общуването си с Жизел. Тя е прекрасен човек, ерудирана, начетена, с множество интереси извън своята професия. Тя ме впечатли с безкрайното си любопитство към света. Жизел обожава природата и също като мен е загрижена за опазването на околната среда. Поддържането и подобряването на наранените от прекомерна човешка намеса и консумация екосистеми е нейна страст. Жизел е модел за подражание за милиони млади момичета из всички кътчета на земното кълбо. Радвам се, че я познавам.

Леонардо ди Каприо, актьор и продуцент

Жизел олицетворява идеята за красота, ефирност и елегантност

Жизел Бюндхен е живото доказателство срещу всички стереотипи и предразсъдъци за модната индустрия. Тя е остроумна и алтруистична, има безупречна работна етика и се справя страхотно с всичко, с което се захване. Чувствам се късметлия, че имах възможност да работя с Жизел и да дам възможност на тази млада, ефирна и красива дама да се пробва в киното в моята поредица “Такси”. Успехът на Жизел, нейната глобална разпознаваемост, финансова независимост и професионална диверсификация са напълно логични в контекста на огромния талант на тази прекрасна дама.

Люк Бесон, сценарист, режисьор и продуцент

Има бъдеще и в света на киното

Имам топли спомени от Жизел още докато работехме по филмовия проект „Дяволът носи Прада”. Наскоро отпразнувахме десет години от премиерата на този филм, който за наше всеобщо щастие се превърна в глобален хит и заживя свой собствен живот. С популярната култура Жизел допринесе много за цялостното очарование и красива атмосфера на филма. Смея да твърдя, че „Дяволът носи Прада”нямаше да е същият без нея. Мисля си, че тя има бъдеще в киното и заслужава повече възможности за изява в света на седмото изкуство.

Мерил Стрийп, акриса

Коментари

Задължително поле