Обирането на едно жилище отнема от 3 до 5 минути, влизат взлом или отключват с шперц

Обирането на едно жилище отнема от 3 до 5 минути, ако крадците са притеснени, че може някой да ги хване. Това каза пред БТВ Александър Пецов, началник отдел „Кражби” в „Криминална полиция”. Вариантите са или да бъде взломена вратата или патрона, или да бъде отключено с шперц. Отключването отнема до минута, посочи той.

По думите му обирджиите са предпазливи и ползват най-обикновени ръчни инструменти, които се ползват от почти всеки гражданин.

Крадците, които действат през деня, започват към 8 часа сутринта до 14 часа. Нощем пък сме най-уязвими между 3 и 6 часа.

При нощните кражби основно потърпевши са хората, които оставят отворени прозорци и балконски врати.

В повечето случаи съседите са чули и видели, но нарочно не искат да съдействат, тъй като имат конфликти с живущите, коментира Пецов.

Той даде пример с потърпевш, който е изградил видеонаблюдение, но умишлено комшии са го съсипали, тъй като имат пререкания с този човек.

Крадците обикновено са на възраст между 16-17 и 45 години. Обикновено става въпрос за криминално проявен човек без образование, или безработен, или с ниски доходи.

„В повечето случаи това са деца, които са израснали в нездраво семейство или самите родители са тръгнали по този път и те копират професията на родителите си”, каза Пецов.

„Има и случаи на хора, които работят в различни фирми в сферата на услугите и те спомагат и дават информация, за да бъде извършена една кражба”, допълни той.

Пецов посочи, че българинът вече е по-предпазлив в социалните мрежи и вече пуска снимки от почивката си, след като се прибере у дома.

Той предупреди да не споделяме нищо лично с хора, които идват в дома ни да почистват, или със служители на куриерски фирми.

Влизайки във входа, крадците набелязват обекта предварително – могат да сложат белег, изцапване на вратата, клечка, хартийка, може да развалят уплътнение на вратата, каза още Пецов, като посъветва хората редовно да почистват етажа си.

По 5-6 сигнала за кражби в столицата се получават на ден.

Най-добре е, докато сте на почивка, ценностите ви да се съхраняват при ваши близки роднини и приятели, както и да не се афишира кога ще ходим на почивка и ще отсъстваме от дома си, посочи още Александър Пецов.

Обикновено летните отпуски са времето, в което има най-голям пик на битовите кражби. Престъпниците се възползват от това, че отсъстваме по-дълго, и действат активно.

Следователите от СДВР показват кражби в кварталите „Люлин” и „Лозенец”. И двата апартамента са с разбити входни врати - единият посред бял ден, а другият - през нощта.

Ограбените семейства все още са в шок. Вероятно са били следени дни наред. Обирджиите са знаели, че отиват на почивка.

„Аз съм обект на трето или четвърто посегателство вече в този апартамент”, оплаква се Гошо Борисов.

Метална врата с 2 ключалки не е могла да спре обирджиите. Разбита е и входната дървена врата, при това изключително тихо. Никой от комшиите не е чул нищо.

Потърпевшите споделят, че са изненадани от изобретателността на крадците. Щетите надхвърлят 5 хиляди лева.

Милка Борисова обяснява, че крадците са ползвали ароматизатор и почистващи препарати, за да заличават следи. „Телевизора го няма. Разливали са тези течности по всички апаратури, може би за да ги прекъснат”, допълва жената.

Преди да тръгнат за почивка, заключили спалнята. Това мотивирало обирджиите да я разбият и да претърсят всяко кътче.

Взети са документите и ключът на колата. Въпреки че колата била на паркинга, крадците са я пропуснали.

Всички документи за нея обаче липсват. Семейният сейф също е разбит. Открили го, макар и скрит зад дивана, бил празен. В кухнята скрити пари са търсени дори под кухненския плот.

„Хладилника също са успели да го отварят. Той е почти празен. Установихме, че някои неща дори от фризера липсват - меса, колбаси”, обясни Милка Борисова.

Дори дрехите в пералнята са извадени. Крадците са търсили скрити ценности в тях.

Съседи твърдят, че блокът отдавна е набелязан от обирджиите. Апартаменти и мазета в него се обират постоянно. Дори заключването на входа с чип не решило проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право