Баба от Австралия е най-възрастният участник на Олимпийските игри в Токио

Най-възрастният състезател на Олимпийските игри в Токио е австралийката Мери Хана, която участва в турнира по конна езда. Тя е втората най-стара жена в историята на Олимпийските игри. Рекордът се държи от британката Лорна Джонстън, която също участва в олимпийския турнир по конна  езда. Тя е на 70 години , когато  се състезава на Игрите в Мюнхен през 1972 година. 
Мери  Хана отдавна е легенда в родината си. Подобрила е няколко рекорда и е пример за подражание. Много често тя казва: „Не знам какво друго да правя със себе си. Правя това толкова дълго време. Ездата е един от онези невероятни спортове, с които можеш да се занимаваш независимо от възрастта и пола си”.
Това е шесто участие на Мери Хана на форум под петте преплетени кръга. Тя е легенда, въпреки че никога не е печелила олимпийски медал.  Най- доброто й представяне е шестото място в отборната надпревара на  Олимпийските игри в Сидни през 2000 година. Първото й олимпийско участие е в Атланта през  1996 година. Тя се състезава още на Игрите в Атина 2004, Лондон 2012 и Рио 2016. 
Хана е от Мелбърн и е родена на 1 декември 1954 година. На 66 години и 7 месеца тя се появи в японската столица със своята собствена кобила - Каланта, която е на 14 години. Ето какво заяви Хана, след като отпадна от надпреварата на японска земя:  ”Започнахме много добре и бях много доволна в началото. По- късно Каланта започна да се изморява. Не съм преценила добре нещата, а и жегата малко ни попречи. За съжаление, когато започнахме да загряваме беше много горещо. Не постигнах целите си в Токио, но обичам тази кобила. Благодаря на Кейси, че я подготви прекрасно”.
Как започва приказната история на Мери Хана?  Австралийката започва да язди във фермата на родителите си , когато е  4-годишна. По-късно се занимава с петобой и ветроходство, но  винаги се връща към ездата. Тя споделя, че много обича този спорт. Мери Хана живее на красивия полуостров Беларин в щата Виктория, където  има собствено ранчо. Земята е собственост на семейството, а със съпруга й отглеждат коне. Мери работи на пълен работен ден, като треньор и състезател по обзедка в продължение на  35 години.
Австралийската баба доказа, че възрастта е само цифра. На 66 години и 7 месеца по- голяма част от пенсионерите по света, гледат своите внуци и се радват на живота. Не малка част от  възрастните хора страдат от различни болежки, които не им позволяват да спортуват. Не е вярно и твърдението,  че състезанията по конна езда са лесна и ненатоварваща работа.  „Желязната дама” от Австралия – Мери Хана, също има здравословни проблеми. През цялата си кариера тя се е борила с упорита контузия на гърба, след което е претърпяла и операция от дискова херния. Хана минава през шестмесечна рехабилитация, след което се връща към тренировъчния си режим.
 „Дамата на конете”, както я наричат в родната й Австралия,  записа името си със „златни” букви в олимпийската история, след участието си на Игрите в Токио. Хана не направи добро класиране в японската столица, но това няма да я изпрати у дома, за да се радва на голямото си семейство и да гледа  четирите си внучета. Тя ще се посвети на семейството си за известно време, след което отново се връща към тренировките и състезанията. Това разбираме от думите й, написани в личния й профил  в една от социалните мрежи: ”Само след  три години. Освен ако тялото ми наистина не се разруши.  Аз със сигурност ще се стремя към участие на Олимпийските игри в Париж през 2024”.
Мери Хана признава, че подкрепата на съпруга й Роб и на най-близките й хора е допринесла за нейното дълголетие в спорта. Тя никога  не спира да мечтае , че следващото й състезание ще бъде по-добро. Просто продължава да се стреми да прави най-доброто, което може.  Затова й казваме:  Не довиждане , а до скоро, Мери Хана! 
Превод: Цветелина Христова

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт