България се лута между "това ни е нивото", "извини се, бе" и "трябват спешни мерки"

Българският национален отбор тръгна с две загуби към ЕВРО 2024, докато вече има отбори с плюс 6 точки в квалификациите. Пътят е страшен, но славен, би казал поетът, но по нашите терени отдавна не "бродират" поети, а децата ни вече питат "докога България все ще е на последно място в класирането" и "ама наистина ли и ние сме играли на световно"...Да, вече второ поколение не помни. Виновни няма, разстреляни няма, но и надежда за бъдещето няма. Държавата не хае за райския газ и бума по дискотеките, камо ли за спорта. Даже и македонците, и унгарците ни се подиграха за стадионите в уж лъскавата ни столица. Но млъкни, сърце,...

На този фон Министърът на младежта и спорта Весела Лечева проведе среща с бившия футболист и настоящ кандидат за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов, на която двамата обсъдиха бъдещото на родния футбол, както и възможностите за подобряване на работата в детско-юношеските школи и спортната инфраструктура в страната. Димитър Бербатов запозна още Весела Лечева и с идеите и стратегиите на своя екип за развитието на футбола ни.

Бившият капитан на националния отбор Стилиян Петров пък използва профила си в социалните мрежи, за да разкритикува за действащото ръководство на БФС и директно поиска извинение от тях за "некомпетентното и порочно управление". Той написа още, че в последно време се е изгубило футболното наследство у нас, което му е било предадено на самия него от легенди като Христо Стоичков, Красимир Балъков, Мариян Христов и други.

"Съжалявам за днешните играчи, тъй като се питам дали щях да успея при такива обстоятелства. Федерацията не е идентифицирала най-добрите таланти за нашите младежки отбори, не е стимулирала клубовете да произвеждат наши играчи, не е обучила треньори и не е предоставила визия или съвременно разбиране за това как да се изгради процъфтяващо и ефективно развитие на младежите в системата.

Без знанието за това федерацията възприема стратегия да се предпазва от критики като прехвърля вината върху нашите играчи и дава извинение за слабите резултати с наличието на "млад отбор". Успешните нации не поставят млади играчи само заради себе си, а като част от преходен план. Има причина Хърватия все още да използва Лука Модрич на 37 години, тъй като той предоставя увереност и насока на хората около него", се казва в част от изявлението на бившия капитан на националния ни отбор.

Рекордьорът ни по мачове с националната фланелка призова още ръководството да поеме отговорност и поиска от действащия ръководител на БФС Борислав Михайлов публично извинение за работата му през последните 20 години.

"Сегашното им управление разполагаше с близо 20 години, за да изпълни плана си за българския футбол и ние виждаме резултатите от този план (или липсата му!). Страхувам се, че ще минат 20 години, без да стигнем до големи финали. Последното ни участие бе на Евро 2004, когато аз играех. Това е цяло поколение играчи и фенове, които никога не са преживявали гордостта да гледаш България на най-голямата сцена на международния футбол.

Многократно съм приканвал българската общност да подкрепи промяната във федерацията. Сега смятам, че срамът и липсата на надежда за бъдещето на българския футбол трябва да накарат тези, които, както с позициите си, така и с действията си, носят отговорност за този последователен провал - да поемат отговорност за изгнанието в което вкараха любимата игра. Г-н Михайлов, чакаме да се извините публично на всички нас, милеещи за българския футбол, за некомпетентното и порочно управление", завърши Петров.

От другата страна, гласовете на самото ръководство на БФС се чуха вчера. Вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Йордан Лечков изкоментира двете загуби на националния отбор на старта на квалификациите за Евро 2024. При завръщането на "лъвовете" в България Лечков обясни, че това е нивото на нашия тим и допълни, че не можем да решим всичките си проблеми за един ден.

"Това ни е нивото. Разликата е в динамиката, както каза и Георги Русев. Футболистите на Унгария играят в силни отбори в Европа", сподели Лечков. "Не можем обаче да решим нашите проблеми за един ден. Трябва да имаме силно вътрешно първенство. Според мен трябва да има и квота за чужденците, но е необходима и повече работа в клубовете", допълни той.

Другият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов също беше изключително лаконичен при пристигането: "Отговори ли? За какво? Ще дадем пресконференция и тогава ще кажа всичко", заяви Костадинов, който отказа да коментира дали трябва да бъдат подадени оставки в БФС.

Отговори ли? А аз трети ден се чудя как да отговоря на детето си защо България е на дъното на всички класации...И защо някога аз рисувах трикольора на бузите си и мечтаех за Стоичков, а сега той се вълнува само от далечна Аржентина, където живеят в по-голяма мизерия от нас. Ама са щастливи...

От всичко най-лошото е, че и в държавата положението се събира в заглавието. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ