Бербатов пред CNN: Да се надяваме, че ФИФА и УЕФА ще се събудят и ще се опитат да разследват управлението на БФС

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде интервю за CNN. В него той обясни за пореден път защо не е доволен от управлението на централата: „Очевидно системата, която управлява българския футбол не работи, защото от 2005 г. до ден днешен не успяхме да се класираме на нито един голям турнир като нация. Това показва как се управлява футбола в България. Когато националният отбор е лицето на федерацията и когато националният отбор не участва на големи форуми, това е сигнал, че футболът у дома не се управлява по правилния начин“.

„На Конгреса през 2021 година, за да бъде избран президент, той трябваше да получи 242 гласа на клубовете. Накрая президентът бе избран с 241 гласа, един по-малко от необходимото. Трябваше да отидем на балотаж, но водещият на Конгреса каза, че всичко е наред, че има избран президент и изборният процес е приключил. По такъв начин приключи всичко с избора на президент. А ние трябваше да отидем на балотаж. По този начин хората, които управляват БФС, виждат властта. Злоупотреба с власт. Когато не ти достига един глас да спечелиш и трябва да се състои балотаж, те смятат, че са направили всичко необходимо, за да спечелят. Обявяват се за победители и всичко приключва. За това ние взехме решение да подадем сигнал до ФИФА и до УЕФА. Да покажем, че така не трябва да се управлява федерация“, заяви Бербатов по повод Конгреса през 2021 година. 

„Ако всичко беше наред и направено по правилния начин, аз щях да му стисна ръката и да го поздравя. И да продължа по моя път. Аз съм бил побеждаван в моята кариера, вкарвал съм голове, пропускал съм да вкарам голове, губил съм битки. Когато нещата се правят по правилния начин, няма какво да кажеш. Но когато нещата не се правят по правилния начин, трябва да сигнализираш на всички и да покажеш какво се прави грешно“, допълни още Бербатов.

Бившият футболист разкри, че е водил разговори с президента на УЕФА Александър Чеферин: „За да бъда честен, говорих няколко пъти с президента на УЕФА Александър Чеферин. Той е много обезпокоен от това, което се случва. Моята отговорност е да сигнализирам какво се случва в БФС. Аз трябва да сигнализирам за случващото се, да покажа доказателства. УЕФА показа някакъв интерес, въпреки че все още няма резултат, което ми е трудно да разбера защо продължава така. Но от ФИФА няма никаква реакция. Пълно мълчание. Ние сме опитали всичко, което може да си представите. Пращали сме имейли, искали сме да проведем срещи. Опитвали сме се да осветлим проблемите, които имаме и сме карали само да ги погледнат, да хвърлят един поглед как се управлява федерацията, какъв е процесът и как се управлява през последните 15 години и да ни кажат, ако ние грешим. Това не е нещото, което обичам да правя, но съм принуден да правя. Да се надяваме, че ФИФА и УЕФА ще се събудят и ще се опитат да разследват управлението на БФС“, разкри Бербатов.

„Според мен не става въпрос за името, което ще управлява БФС. Името и репутацията помагат. Аз съм изградил моята репутация пред всички. Аз искам да пренеса част от моя успех и начина, по който аз разбирам, че трябва да се работи у дома. Искам да променя нещата, защото футболът е напълно различен от 1994 година. Ние сме замръзнали във времето. Все още сме в 1994. И смятаме, че така трябва да се правят нещата. Не, 2023 г. е. Нещата са съвсем различни във футбола и това е, което искам да покажа на хората у дома. Моята страст, за да продължавам да водя тази битка е, защото съм горд българин, обичам моята страна и затова продължавам да живея в България. Аз имам моя отбор, който е изграден от хора, които мислят по начина, по който аз го правя“, каза той.

Бербатов коментира още, че 98-99% от футболната общественост стои зад него и екипа му. „Всичко има начало, но всичко трябва да приключи в даден момент. Така се случва в живота“, заяви Бербатов.

„Когато става въпрос за гласуване, в него участват само клубовете. Но това е правилният начин, така трябва да бъде. Клубовете трябва да гласуват. Ние няма да се предадем. Ще успеем, в това няма съмнение, но ще отнеме известно време“, завърши той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ