БФС: Интерпретацията на решението на СГС за Конгреса на 18 март е подвеждаща

БФС излезе с официална позиция относно решенията на съда по делото за Конгреса на централата от 18 март. Според футболния съюз интерпретацията на решението на СГС е подвеждаща.

Ето и цялото съобщение на БФС: "Във връзка с подвеждащите послания, представени в публичното пространство по отношение проведеното на 18 март т.г. в Националния дворец на културата „мероприятие“, Българският футболен съюз внася следните уточнения:

Софийският градски съд категорично обяви т.нар. конгрес на 18.03.2022 г. за НЕЗАКОНЕН и отмени всички решения, взети в подкрепа на организаторите, тъй като клубовете, участвали на въпросната дата, грубо са нарушили разпоредбите на Устава на БФС, подведени от организаторите на незаконната проява.

Съдебното решение показва, че футболните клубове правилно са били изключени като членове на федерацията, което бе сторено на редовно проведения конгрес на БФС на 20.05.2022 г.

Всички други интерпретации на решението на СГС можем да окачествим като поредни опити за изопачаване на истината и подвеждане на общественото мнение."

В информацията не се казва към кого е насочена, но вчера от екипа на кандидат-президента на централата Димитър Бербатов обявиха своето становище: "Софийски градски съд реши, че Конгресът на БФС от 18 март 2022 г. е бил незаконно отменен от БФС! Съдът е отсъдил, че Общото събрание на БФС на 18 март 2022 г. е било свикано от Изпълнителния комитет на БФС при спазена процедура по Устав и е било незаконно отменено, противно на твърденията на БФС! За съжаление на всички желаещи скорошна промяна, съдът е решил, че БФС е опорочил изначално възможността да се проведе Конгрес на 18 март 2022 г., като е създал неяснота за провеждането му чрез бездействие на администрацията, която е допуснала публикуването на противоречива информация относно организирането на събранието (в Търговския регистър е публикувано, че събранието ще се проведе, докато на сайта на БФС пише, че е отменено). Според съда това е опорочило процедурата по определяне на делегати, защото с разгласяването на противоречива и невярна информация относно отмяната на Конгреса, БФС е попречил на повечето членове на сдружението да вземат реално участие в събранието и да упражнят законното си право на глас. Въпреки че се е съгласил с аргументите ни, съдът е стигнал до погрешния извод, че незаконосъобразните действия на администрацията на БФС са опорочили валидността на решенията на Конгреса. На тези единствени основания, вменени изцяло във вина на БФС, съдът е отменил взетите от Конгреса решения, като е определил двуседмичен срок за обжалване. Предстои обжалване пред Софийския апелативен съд. С оглед на направените констатации от съда в решението, считаме, че Изпълнителният комитет на БФС трябва незабавно да възстанови членските права на неправомерно изключените 62 клуба за участието им в напълно законно свикания и неотменен Конгрес на БФС на 18 март 2022г. 
БФС не е имал право да изключи тези клубове, като се позове на собственото си неправомерно поведение." 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ