БФС замрази проекта за ВАР, има дата за Конгрес

Пандемията от COVID-19 ще забави модернизирането на Първа лига. От новия сезон елитът на България трябваше да се сдобие със системата ВАР, която вече се използва във водещите първенства в Европа, Шампионска лига и елиминационната фаза на Лига Европа, както и на национално равнище. Проектът по въвеждането на видеоасистентарбитрите бе одобрен от Изпълкома на БФС по-рано тази година, но в крайна сметка настъпилата финансова криза в родния футбол доведе до замразяването му.  
„Бяхме взели решение преди пандемията да въведем ВАР, но предвид неяснотата, засега този проект е замразен“, уточни вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.
От Бояна разкриха, че е подписан нов договор за телевизионните права в българския футбол. Той, подобно на предишния, отново е с „Нова Броудкастинг Груп“. Срокът е за 5 години, а общата сума – 32.5 млн. лева без ДДС. 
„Разпределянето на парите не го правим ние, а в ПФЛ – продължи Фурнаджиев, визирайки желанието на ЦСКА и „Левски“ за по-голям дял от прават. – Там клубовете се събират и уточняват тези неща. Така е било преди, така ще бъде и занапред. Това, което БФС може да реши, е да увеличи сумата. Досега 90% отиваха за клубовете, а останалите 10% за федерацията. Имаше предложение да се увеличи този процент на 95. Това е новото по договора.“
От „Дома на футбола“ разкриха, че е имало общо 3 оферти за излъчването на родното първенство – от 200 хил. лева, 3 млн. и 6.5 млн., която е и на настоящия носител на правата.
Друго важно уточнение е свързано със съдбоносния ден в родния футбол. Денят „Х“, в който трябва да бъде избран нов президент на БФС е 11 декември. Засега единственият реален кандидат е Христо Порточанов.
„Не съм мислил по този въпрос още“, бе лаконичният отговор на Емил Костадинов, друг вицепрезидент на БФС, спряган за поста. На свой ред Фурнаджиев за пореден път отхвърли възможността да се кандидатира. 
Промяна има в регламента на Първа лига от новия сезон, но той не засяга броя участници. Те остават 14, въпреки желанието на „Септември“ и „Локомотив“ (София) за промоция. След края на редовната кампания в първата шестица ще се играе само по един мач, както е тази пролет заради форсмажорните обстоятелства. Втората осмица ще се разделя на две. Едната група ще спори за седмото място, даващо право на участие в бараж за Лига Европа. В другата ще се концентрира борбата за оцеляване – третият и четвъртият изпадат, а 12-ия в крайното подреждане ще играе бараж с 3-ия от Втора лига. Във втората осмица регламентът предвижда да има реванши.
Във втория ешелон от това лято по служебен път влизат „Септември“ (Симитли) и „Спортист“ (Своге). Двата тима заемат местата на отказалите се „Черноморец“ (Балчик) и „Ботев“ (Гълъбово).
До 30 юни пък ще станат имената на всички клубове, покрили критериите за лицензиране, както за родния шампионат, така и за Европа. 

Коментари

Задължително поле